perjantai 18. syyskuuta 2015

Klinikkareissu silmäkontrollin merkeissä

Kerrankin aloin suunnittelemaan hyvissä ajoin syksyä - oli nimittäin tiedossa että silmäkontrollissa pitäisi taas käväistä Totin kanssa. Kyselin lähiklinikalta jo kesällä, oliko heillä oftalmologin käyntiä tiedossa ja ilahduin suuresti kun asia vahvistui. Helsingin reissuun hevosen kanssa olisi mennyt huomattavasti kauemmin! 
Keskiviikkoiltapäivänä suuntasimme 30 km päähän lähiklinikalle. 
Totin silmä (tai oikeastaan molemmat, vertailun vuoksi) tutkittiin ja todettiin ettei linssivaurion aiheuttama paikallinen kaihi ole juurikaan edennyt, ja silmän sisäosan tilanne on rauhallinen. 

Olin ajatellut että trauman hoidossa asennettu sidekalvosiirre olisi paikoillaan "aina", kun joskus puhuttiin että sen poistosta voi seurata ongelmia. Sen osalta näytti kuitenkin siltä että siirteen varsi jäi jopa vähän "kinnaamaan" kun Totti räpäyttää silmiään sopivasti. Oftalmologin suosituksesta tuo siirteen varsi päätettiin katkaista samalla käynnillä ja samalla rauhoituksella. Nyt kun verisuonet on katkaistu, niin siirre keskellä silmää lähtee surkastumaan ajan kanssa. 
Onneksi en tiennyt operaatiosta etukäteen, olisin ehkä stressannut!

Siirteen katkaisu meni hyvin ja kotiin saimme antibioottisalvan jota laitetaan nyt vielä viikonlopun yli 3 kertaa päivässä. Myös kauhuskenaario silmän pienestä aristuksesta piti paikkansa, joten jouduin pyytämään jälkikäteen myös kipulääkereseptin. Tänään silmä näytti onneksi jo rauhallisemmalta kuin eilen joten toivotaan ettei nyt vaan tulisi mitään komplikaatioita! Totti ei juurikaan arvosta salvan laittoa ja on jo oppinut minkä takia yhtäkkiä ramppaan tallilla aamuin illoin... Täytyy ottaa huomenna aamulla paremmat lahjukset.. ;) 

Tämä oli nyt periaatteessa viimeinen määrätty silmäkontrolli - tosin jatkossakin kontrollisuositus on vuosittain, kaihin etenemisen varalta ja tietysti aina jos tulisi ongelmia. Mutta paperissa luki taikasana parantunut. Eli nyt tilanne pysyy toivon mukaan vakaana - vaikka kaihin etenemistä kovasti ennustetaan, niin ainakaan tässä vuoden mittaan ei ole tapahtunut mitään radikaalia. Ja siirteen varren katkaisu vapautti jopa vähän lisää näkökenttää käyttöön!

Alla kuva silmästä heti operaation jälkeen: punaisesta kohdastahan meni aikaisemmin "varsi" silmänurkkaan. Koska verisuonet on katkaistu, on näkyvissä punaisuutta joka häipyy myös ajan kanssa.


Viime päivät ovat siis menneet taas lääkitessä, onneksi olen saanut tallilta apuja päivälääkkeen antoon niin sen saa ajoitettua vähän fiksummin. Nyt on pieni deja vu- tunnelma kun viritän viikonloppuaamuksi herätyskellon soimaan ajoissa aamulla ja pomppaan samantien tallireissulle silmälääkinnän takia.. *haukotus* Sunnuntaina on onneksi kisahommia, niin lääkintä menee siinä sopivasti matkan varrella.

Tallin ratsuttajaharjoittelija ratsasti Totilla nyt loppuviikosta ja tykästyi siihen kovasti! Olen tilanteesta oikein onnellinen koska syksyn kiireet vaan lisääntyvät - osaava apuratsastaja on siis oikein arvokas, varsinkin kun tiedän hänen työskentelevän oman valmentajan silmien alla. Suunnitelmissa on sileän menon lisäksi myös säännöllistä puomi- ja estetyöskentelyä. 

Vaikka kuinka aioin pitää tämän viikon peltomaastoilupainotteisena, niin sään haltiat päättivät toisin. Sadetta, tuulta ja jopa myrskyä. Keskiviikkona olisi ollut kiva keli mutta silloin Totti toipui rauhoituksesta. 
Tiistaina suuntasin maneesiin ekalle "perusratsastukselle". Oli niin luksusta mennä tuulettomassa hyväpohjaisessa maneesissa kun ulkona tuuli ja satoi. Ja oli ihan pakko ottaa pieni selfie. ;)


Palailen kuulumisiin taas heti kun taas ehdin. Syksy on saapunut joten tätä maneesissa menoa ja viikonloppumaastoilua tämä meno taitaa olla tästä lähtien!

Alla vielä loppukevennyksenä Totin ja tallikissan herkkä hetki viime viikonlopulta. :) 6 kommenttia:

 1. Oivoiei kuin ihana kisukuva!

  Onpa kiva lukea välillä mukaviakin klinikkakuulumisia joltain :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kisuhetki oli kyllä ihana <3

   Joo periaatteessa positiivisia mutta saa nähdä menikö sittenkään kuin Strömsössä... Eläinlääkäri tulossa tänään tsekkaamaan tilanteen :(

   Poista
 2. Hui, noi silmävammat kuulostavat aina niin pelottavilta! Onneksi teidän klinikkareissulta tosiaan tuli positiivisia kuulumisia ja toivottavasti silmäongelmat ovat nyt pois päiväjärjestyksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu pelottavaa se onkin ja niin pienestä kiinni. Ei oikein tiedä onko neuroottinen vai eikö ole. No tänään tietää missä mennään, toivottavasti kuitenkin vielä "voiton puolella".

   Poista
 3. Mä tunnistinkin Totin klinikan facebookkiin lisäämästä kuvasta, mut en viitsinyt kysellä heti enempiä vaan odottelin juurikin tätä postausta! :) Hienoja uutisia kyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi kiva nähdä kisoissa taas eilen! :)
   Päivitän silmäuutiset kun tänään tiedetään, tuolla klinikalla on kyllä sikäli hyvä palvelu että järkkäsivät kotikäynnin tälle päivälle kun ei ole vetoautoa käytössä.

   Poista