tiistai 12. toukokuuta 2015

Satula-asialla: olisiko se siinä?

Tässä taas hieman viime päivien kuulumisia.
Lauantaina oli ehkä vaikein ratsastuskerta ikinä Totin kanssa. Koko seudulla tuuli ihan kamalasti ja kentän vieressä olevat puukasat, pressut sun muut kasvattivat pelkokerrointa tuulen mukana. Kenttää on juuri laajennettu (jes! \o/ ) joten kentällä ei ole aitoja tällä hetkellä. Toisella pitkällä sivulla on metsänreuna puukasoineen, muilta sivuilta maisema jatkuu peltoaukeana. Totti oli erittäin sähäkällä tuulella, säpsyi ja otti pieniä lähtöjäkin. Välillä tuntui siltä että keskityin lähinnä pitämään sen kentän rajojen sisäpuolella! Mietin jo metsälenkille lähtöä mutta sen verran sisuunnuin että halusin lopettaa kentällä menon onnistuneeseen suoritukseen.
Yleensä pyrin ratsastamaan kentällä puolisen tuntia - joskus vähemmänkin jos käydään kävelemässä maastossa ennen/jälkeen ja joskus hieman enemmän. Nyt 45min päästä oli se tilanne että olisin voinut harkita laukkaamista. Siihen asti aika meni siis käyntiä ja ravia jaksotellen, ja rentoutta etsien. Välillä oli toki lyhyitä hyviäkin pätkiä. Päätin jättää laukan kokonaan väliin ja muutaman minuutin rennon ravijakson jälkeen laskeuduin alas selästä ja taluttelin loppukäyntien verran. Totti oli vähän hikinen satulavyön alta, allekirjoittaneella oli isompi tuskanhiki koska en tietenkään  saanut toppaliiviä riisuttua missään vaiheessa, tuuli oli viileähkö mutta aurinko lämmitti...

Mutta hei, jotain erittäin positiivista huomasin tuollakin ratsastuskerralla. Kengitys oli korjannut etupään pienen kömpelyyden onnistuneesti!

Eilen menimme uudelleen kentälle, ohjelmassa oli hartaasti odotettu Batesin yleissatulan kokeilu. Satulaan laitettiin punainen kaari eli toisiksi levein Bates/Wintec- normaaliasteikolta eikä muita muokkauksia vielä tarvittu.
Totille laitoin myös ohuen korvahupun, jos hieman rauhoittaisi tilannetta. Ainahan pitäisi tehdä kokeilut niin että muuttaa vain yhden asian kerrallaan (eli vaikka sen satulan). Nyt halusin keskittyä fiilistelemään satulaa niin yritin vähän helpottaa ääniherkkyyttäkin kun oli taas tuulinen keli. Totti otti alussa pari pientä säpsyilyä mutta sen jälkeen ero lauantaihin oli kuin yöllä ja päivällä. Pieni ratsu pärskytteli rentoutumistaan ja ravasi mukavasti oikeinpäin. Myös laukkaaminen onnistui rennosti ja mainiosti, eikä satula valunut laukassakaan eteen!
Satula jäi pariksi päiväksi kokeiluun niin ehdin näyttää sen huomenna myös valmentajalle. Nyt Bates tuntuisi kyllä erittäin hyvältä ja järkevältä vaihtoehdolta. Jos satula sopii näin hyvin ilman mitään muokkauspaloja niin on vielä paljon ässiä hihassa - esimerkiksi laidunkesän jälkeen saattaa joutua ottamaan käyttöön leveämmän, valkoisen etukaaren.. ;)

Luotan myös hevoseen ja sen antamaan fiilikseen, koska lauantaina Vegan kanssa Totti oli aika lailla "pois itsestään". Eilen oli toki saanut magnesiumia jo pari päivää pidempään ja oli korvahuppu käytössä, mutta rentous ja pyöreys oli heti huomattavasti lähempänä Batesin kuin Vegan kanssa enkä jaksa uskoa että ihan kaikki johtuisi magnesiumista ja/tai korvahupusta.
Nyt siis hylkäsin Amerigo Vegan tällä erää. Jos Batesin kanssa tulee vielä mutkia matkaan eikä muokkaus auta, niin täytyy miettiä jotain ihan muuta vaihtoehtoa.

Olin niin innoissani että unohdin ottaa kunnon kuvia satulasta heti ratsastuksen jälkeen, tässä nyt yksi huono räpsäisy tallista. Satulavyönkin olin jo ehtinyt irrottamaan. Jalustimet ovat vielä kokeilun ajan siiven alle kiinnitettynä - tämä huomiona jos siipi näyttää olevan koholla.


Tykkään kyllä Amerigo Vegasta satulana ja voin ihan reilusti sanoa että osana ongelmaa on hyvin todennäköisesti myös allekirjoittaneen istunta. Aavistelen etten ole tällä hetkellä tarpeeksi rento ja vakaa noin "flättiin" satulaan jonka paneelit elävät omaa elämäänsä hevosen selän mukaan. Sovitusvideon filosofian ja nyt omien kokemusten perusteella voisin jollain tapaa järkeillä että Amerigot ovat erittäin hyvä vaihtoehto hyvälle ratsastajalle ja ns. valmiille (tai edes valmiimmalle) hevoselle eli ratsukolle jolla on "omat kuviot hallussa". Tämä on siis täysin oma mielipiteeni joten ketä tahansa Amerigosta kiinnostunutta kehotan kokeilemaan ihan itse.
Ehkä vuoden-parin päästä voi olla meilläkin jo eri tilanne - aina saa haaveilla että oppisin ratsastamaan! :D

Tietysti jos tuo Batesin yleissatula on hyvä niin voisin ajatella vaihtavani sen jossain kohtaa aikaisemmin kokeiltuun Elevation- estesatulaan ja hankkivani koulusatulan sen rinnalle. Tämä nyt on jo asioiden edelle menemistä, mutta haaveilua ei ole kukaan kieltänyt. :)

Annoin Totin maistella jo heti loppukäyntien jälkeen pari ruohonkortta kentän vierestä ja kävin vielä erikseen syöttelemässä hieman vihreää kun olin riisunut satulan ja vaihtanut suitset riimuun. Kyllä oli herkkua hevosen mielestä!


Laidunkesäkin lähestyy jo vinhaa vauhtia. Tallin hevoset siirtynevät muutaman kilometrin päässä olevalle laitumelle heti alkukesästä. Siellä ei ole kenttää ihan vieressä joten liikunnat hoidetaan sitten pitkälti maastoillen - ei yhtään huono juttu nelivuotiaalle. Ainakin kesäkuun puoliväliin ja oman valmentajan pitämään viikonloppuleiriin asti liikutan Tottia säännöllisesti muutaman kerran viikossa, mutta leirin jälkeen voisi olla hyvä ajankohta jonkinlaiselle lomajaksolle. Kovin tarkkaan en ole kuitenkaan kesää suunnitellut kun mahdolliset omat lomareissut tarkentuvat vasta lähempänä heinäkuuta.
Kyseessä on luonnonlaidun- tyyppinen jokirantalaidun jossa hevosten tulee myös kiipeiltyä paljon. Odottelen siis Totille hyvin jumpattuja takaosan lihaksia.. ;) 

3 kommenttia:

 1. Mä olen ollut todella tyytyväinen tuohon meidän Bates Caprilliin, harmittaa ihan ette sitä aiemmin keksitty. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin itsekin jo jossain kohtaa että olisiko pitänyt vaan sinetöidä sen Batesin estesatulan kauppa samantien eikä jatkaa säätämistä.. ;)
   Mutta tuo yleissatula olikin vielä parempi kun menee nyt ilman lisätoppauspaloja - ja halvempikin se on. Eli kannatti odottaa! Toivottavasti huomisella ratsastuskerralla ei tule mitään ikäviä ylläreitä, ja saadaan kotiutettua satula :)

   Yhdellä tutulla ratsastuskoululla oli pari Caprillin yleissatulaa jo kauan, kauan sitten. Ne oli tallin parhaat satulat! :D Totille taitaa mennä nuo Caprillia hieman suoremmat Bates- mallit.

   Toivotaan että meidän molempien osalta satulaongelmat olisivat nyt pitkän aikaa poissa päiväjärjestyksestä! :)

   Poista
  2. Samaa toivon! Istuntaongelmatkin vähenivät samantien, kun painopiste pompsahti kerralla oikeaan kohtaan eli tarpeeksi eteen. :O Isommat polvituet voisivat olla kivat, mutta ei nämäkään huonot ole. Toivottavasti teilläkin päädytään hyvään päätökseen ja satulahuolet hälvenevät. :)

   Poista