maanantai 4. toukokuuta 2015

Paluu satuloihin: Amerigo Vega Jump Special

Laatuarvostelujen jälkeen vein ensitöikseni kokeilussa olleen Albionin takaisin, ja vaihdoin sen "kummittelemaan" jääneeseen Amerigoon. Tähän mennessä kokeilluista Top 2- vaihtoehdot ovat olleet nimenomaan Amerigo ja Bates.

Ihan meidän lähellä järjestettiin Amerigo- satulaklinikka edellisviikolla, mutta valitettavasti olin tuplabuukannut kyseisen iltapäivän joten en päässyt kuuntelemaan luentoa enkä katsomaan demoja. Katsoin kuitenkin netistä videon ja aloin miettimään teinkö sittenkin aikaisemmin hätiköidyn päätöksen, varsinkin kun sain kommentteja että satulan muokkauskin onnistuisi tarvittaessa (joskin olisi kalliimpaa verrattuna Batesin vaihtokaariin ja toppauspaloihin!).
Tosin sovitusvideolla puhutaan mm. täyttä verta olevista, kevyistä estehevosista, niin mietin miten kaukana pieni pyöreä suomenruuna on niistä.... :-)  Amerigolla on kuitenkin paljon erilaisia malleja. Meidänkin aiemmissa kokeiluissa Vega-mallin yleissatula valui eteenpäin, ja tämä kyseinen estesatula valikoitui sopivimmaksi.

Kokeilussa/vuokralla oleva malli on siis Amerigo Vega Jump Special, jossa on neljäs vastinhihna edempänä, tämän pitäisi auttaa satulan eteenpäin liukumiseen. Satulan lisäksi mukaan tarttui 130cm nahkainen S-vyö ilman joustoja, koska 120cm vyön kiinnitys edes vastinhihnojen ekoihin reikiin oli ihan tuskaa. Muiden satuloiden kanssa 120cm vyö on riittänyt ihan hyvin tähän mennessä.

Testasin Vega-satulan vappuaattona kevyesti kentällä. Kovin kauaa en ratsastanut, ihan vaan kaikki askellajit molempiin suuntiin. Totti tuntui liikkuvan mielellään ja loppukäynneissäkin venytteli kivasti eteen-alas. Se on kuitenkin nyt pitkässä kengässä ja odotellaan kengittäjää, joten tämän vuoksi siirsin Batesin sovitusta viikolla eteenpäin. Haluaisin saada kengityksen kuntoon niin että liikkumiselle on optimaaliset olosuhteet, kun Batesin kokeilu on kuitenkin ns. kertaluontoinen tilaisuus ja haluaisin pystyä tekemään sillä kertaa päätöksiä suuntaan tai toiseen.
Isoissa päätöksissä omaan hieman(?!) jahkailijan vikaa, varsinkin kun tiedossa on että satulan ensimmäisellä kokeilulla ei välttämättä paljastu lainkaan koko totuus.

Vega Jump Special tuntuu istahtavan varsin kivasti Totin selkään. Tosin takatoppaukset näyttävät siltä että jäisivät ihan hiukan ilmaan. Alunperin kehotettiin kokeilemaan vähintään viikon verran, jotta satula asettuu.
Ensimmäisen kokeilun jälkeen selässä, suunnilleen satulan keskikohdilla oli myös pienet "pörröttyneet" kohdat selkärangan molemmin puolin. Näistä en valitettavasti ottanut kuvia, olisi pitänyt! Aiemmin vastaavaa pörröttymistä on tapahtunut "lapakuoppien" kohdalla silloin kun satula on liukunut eteenpäin joten kieltämättä hämmennyin vähän tästä reaktiosta. Satula ei kuitenkaan ollut liikkunut mihinkään ja Amerigon tavaramerkkinähän toppauspaneelit eivät ole kiinteät koko matkalta vaan elävät hevosen selän mukaan ja antavat tarvittavan tilan selkärangalle. Todennäköisesti pörrökohdissa on siis kyse tästä reaktiosta.

Alla huonohko kuva - Totti ei halua poseerata vaan kuuntelee kentän viereisen (jännittävän) metsän meininkejä?Vappuaaton jälkeen olen käynyt vain kävelemässä maastossa pari kertaa eli suunnilleen joka toinen päivä. Maastojen jälkeen ei ole esiintynyt samanlaisia "pörrökohtia" satulan alla. 
Toivon kovasti että Totti saa uudet kengät parin päivän sisällä niin että pääsemme torstaina tunnille ja saan näytettyä satulaa myös valmentajalle, ja ennen kaikkea kengitys olisi kunnossa sitten ensi viikon alussa. 

Omalta osaltani Vegassa ei ole valittamista: vaikka kyseessä on estesatula, on se niin mukava istua että voisin ihan mielelläni ottaa sen ainoaksi satulaksi tässä vaiheessa. Eniten mietityttää edelleen, pysyykö satula mukana hevosen kasvussa ja lihaksiston kehityksessä. Pieniä rungonmuokkauksia ja toppauksen pystyy tekemään Suomessakin, mutta isompaa rungonmuokkausta varten satulan joutuisi lähettämään tehtaalle. Ja siinäkin menisi pari satalappusta. 

Järkisyyt ovat siis edelleen Batesin puolella (Cair-paneelit eivät vaadi toppausta, vaihtokaaret maksavat muutaman kympin, samoin toppauspalat). Nyt olen kuitenkin rauhallisempi kun on varasuunnitelma olemassa, eli jos Bates ei jostain syystä tunnu oikealta vaihtoehdolta niin näillä tiedoilla voisin mielelläni pitää Vegaa vuokralla muutaman kuukauden ja fiilistellä sitä ihan rauhassa, katsella miten hevosen selkä kehittyy. 
2 kommenttia:

  1. Minä en kyllä oikein usko noihin "lähetä satula ulkomaille topattavaksi" keikkoihin - ei siellä kukaan sovittele sitä toppauksen välissä hevosen selkään...Hankalaa. Ja takuu tietenkin raukeaa, jos joku muu seppä sitä työstää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tuo ulkomaille lähetys koskee nimenomaan rungon isompaa levennystä/kavennusta. Eli siinäkin tarttis tietää tarkalleen miten paljon pitää leventää, ettei ole hukkareissu satulalle. Toppauksen pystyy tekemään Suomessakin (joskin tiedossa on vain yksi toppaaja jolla on Amerigon villaa, jota tietenkin suositellaan käytettäväksi ;)).

      Poista