lauantai 15. joulukuuta 2018

Elämys nimeltä Koulusatula

Satuloita sovitellessa on alkanut tarkentua mitä oikeastaan haemme. Tämä on nyt melko avoin, jopa tajunnanvirtamainen postaus.

Ensinnäkin kaikki koulusatulat tuntuvat nappaavan "lapaläskiin", on sitten leveämpi tai kapeampi satula. Esim. Bainesin kokeiluviikon aikana tuo kohta mielestäni pullistui enemmän. Sama kävi vanhan Amerigomme kanssa, jos sillä ratsasti enemmän niin läski kasvoi. Estesatulamme, jolla Totti liikkuu mielellään, ei taas tuohon osu ollenkaan eli jos menee pitkään estesatulalla, näkyy läski hieman pienenneen. 
Olen kuullut hyvin eri mielipiteitä tuosta lapaläskistä, tyyliin se on pieni paksu suomenhevonen, niillä nyt vaan on tuollaista tai ei sillä ole mitään väliä. Itse uskon kuitenkin että sillä on jotain merkitystä. Ei tuo ero oman estesatulan ja koulusatuloiden välillä olisi muuten niin mittava. Jotain epämiellyttävää painetta siitä syntyy. Olen alkanut epäilemään ihan tosissani, löytyykö meille edes koulusatulaa tässä kohtaa ja näillä spekseillä.

Ongelmakohta suunnilleen tuossa
Tuota lavan takaosan nestekertymää olemme siis seuranneet jo pidempään. Olen hoitanut sitä arnika- linimentillä (viime ajat hierojan ohjeiden mukaan - linimenttiä melkein kämmenellinen niin että oikein vaahtoaa ja jotain menee suomenhevosen karvan läpi perille asti..). Monet sanovat "lapaläskin" syntyneen huonoista satuloista, toiset taas spekuloivat että alakerrassa (ts. jaloissa) on jotain sanomista mistä tuo syntyy. Totilla on enemmän läskiä vasemmalla puolella ja etupään, etenkin vasemman etujalan kengitystä onkin korjattu varovasti keväästä asti eli siinä yksi 1+1 - johtopäätös. Marraskuussa otatin uudet kuvat kengitystä varten, joista näkyi että kavion asento oli jo parantunut. Hevonen on liikkunut koko ajan puhtaasti eikä jalasta tule taivutusreaktiota. Nämä ovat siis lähtökohdat.

Sitten eteenpäin The Koulusatulaelämykseen. 
Noin 1,5 vuotta sitten meidänkin tallilla oli Childeric- edustajan käynti jossa erinäisille hevosille touhuttiin mittatilaussatuloita. Silloin hymähtelin koko asialle - jaa tuollainen hieno ranskalainen merkki, ei pysty edes runkoa muokkaamaan ja maksaa mansikoita. Kuitenkin nyt korvat höröllä satula-asioita kuunnellessani aloin kuulemaan hyvää palautetta Childeric-satuloista yhä useammalta tutulta. Tämän jälkeen tallikaverini demosi oman satulansa siiven etuosan pehmeyttä ja joustavuutta mikä herätti lisää kiinnostusta. Paria merkin satulaa sovitin mutta en oikein saanut selkoa, paitsi sen etteivät ihan täysin sopineet. Sitten yhdellä satulanhakureissulla mukaan iskettiin pikkuinen, 17-tuumainen ja lyhyellä siivellä oleva Childeric DHE ja voilá. Sehän istui selkään hyvin, jätti vapaaksi lavan pään eikä painanut lapaläskiä. Pesupaikkamme valaistus teki hassuja varjoja näihin satulansovituskuviin mutta tässä nyt kuitenkin kuvia. :)

DHE

DHE - siiven etuosa hädintuskin hipoo läskikohtaa, ei purista
Koeratsastusta jännitin hiukan etukäteen, mutta kun nousin kyytiin niin teki mieli todeta se on siinä! Jalkani eivät ole ikinä laskeutuneet niin luontevasti oikeaan asentoon satulassa. Totti liikkui hyvin ja rentoutui joka askellajissa. Satulassa pääsee lähelle hevosta ja Totti oli tosi herkkä istunnalle, kuten toki yleensäkin mutta nyt se vielä korostui. Olin jo melko voitonriemuinen, mutta.... satula pääsi liikkumaan aavistuksen eteen ratsastuksen aikana. Voihan rähmä. Järjellä ja taloudella ajatellen pitäisi kiikuttaa penkki samantien takaisin. Tuossa kuitenkin natsaa niin moni asia että nyt on aika pienestä kiinni.
Pistin vielä valmentajan ratsastamaan Totilla kyseisen satulan kanssa, ja se heitti sellaista ravilisäystä ja laukkaa etten ole koskaan nähnyt, työskennellen hyväntuulisena ja rentona. Tuolla kertaa oli "oikea" Amerigon kouluvyökin käytössä ja silti satula liikkui hieman eteen. Valmentajan mielestä satulan etuosa kaipaisi jotain ihan pientä täytettä eli kokeilen vielä trapezium padin kanssa, ihan ohut geeli voisi myös mahdollisesti auttaa. Ja silti täytyy fundeerata tarkkaan koska jos tuon hintaluokan satulaa alan edes vuokraamaan, pitäisi sen olla mielestäni just eikä melkein. Toisaalta - totuuden nimissä, olihan tuo Trapez pad käytössä myös aikaisemmassa koulusatulassa, JA estesatulassa koko ajan. Eli pystyisinkö luottamaan siihen että näinkin monta hyvää puolta omaava satula, tällä hetkellä hiukan säädettynäkin, toimii myös jatkossa?
Jokin toinen Childericin mallikin kannattaisi kuulemma sovittaa (DNL) mutta nuo lyhyellä siivellä olevat, mielellään vielä 17-tuumaiset ovat vähän kortilla.

Tyrkyllä on myös Prestige D2 joka on kuulemma toiminut hyvin vastaavilla "palleroilla" kuin Totti. Siinä oli jännästi sama tilanne eli liikkui ihan hieman eteenpäin, vaikka Totti ei koeratsastuksen aikana satulaa moittinut. Voiko olla niin että kun satulassa on tarpeeksi lapatilaa eikä se paina herkkiskohdista, ei pötköllä suomenhevosella ole mitään mikä estäisi satulan eteenpäin liikkumista? Ei ne satulat nyt mihinkään kaulalle vaella, mutta kuitenkin sen verran että ihana lapatilafiilis pienenee huomattavasti ratsastuksen aikana. Prestigeä kokeilen vielä uudelleen vertailun vuoksi, tällä kertaa tuon hyväksi havaitun Amerigon vyön kanssa. Siinäkin oli mielestäni hyvä istua ja jalat asettuvat oikeaan asentoon, mutta on vähän "trampoliinimainen" fiilis jämptiin Childericiin verrattuna. Prestigen etuna olisi tosin parempi muokattavuus kuin ensin mainituissa.


D2 ekassa sovituksessa

D2 - lepää vielä lapaläskiä hipoen pehmeästi, ei kiristäen

Vielä ihmetyksenä erot este- ja koulusatuloiden anatomiassa. Totin estesatula on Prestige Versailles leveydellä 36, laakeilla villatoppauksilla ja levennetyllä selkärangantilalla. Sitäkin on tosin käytetty Trapezium Padin kanssa, joka tekee vaadittavan pisteen I:n päälle. Sen sijaan Wide- leveyden koulusatulat ovat etupainoisia = liian leveitä ja tippuvat lavoille, eli koulusatuloissa oikea leveys näyttää olevan järjestään MW. Kuitenkin muut vaatimukset eli esim. leveä selkärangantila, tarvitaan tässäkin.

D2 ratsastuksen jälkeen

D2 ratsastuksen jälkeen, tässä näkyy tuo lapaläski pullistuneen
Harkitsen myös satulansovitusta painemattolaitteen avulla, sellaisiakin palveluja tuossa lähifirmassa on tarjolla. Siitä saisi ainakin objektiivista lisätietoa mahdollisen vääränlaisen paineen osalta.
Jos taas oikeasti tulen järkiini, voisin keskittyä ratsastamaan estesatulan kanssa hyvällä fiiliksellä talven yli, samalla katsellen mihin kengitys- ja lapaläskitilanteet kehittyvät. Ja jos oikein hyvin käy niin sillä aikaa meidän vanha Amerigo Vega myytäisiin myyntivälityksen kautta mikä lisäisi vaihtoehtoja uuden satulan ostoon, kun ei olisi vaihdokkia. Mutta koulusatulakuume kun ehti jo kehittyä ja pääsin niiden "makuun" eli tunsin mikä merkitys hyvällä koulusatulalla olisi istunnalleni, en tiedä miten pitkäksi aikaa pystyn pistämään koko homman jäihin. Lähinnä toivoisin että päätös syntyisi itsestään - joko löytyy napakymppi-vaihtoehto tai selkeitä EI:tä.

Tässä siis hiukan tajunnanvirtaa lavoista ja satuloista. Kaikki (mielellään rakentavat ;) ) mielipiteet ovat erittäin tervetulleita tähän "aivoriiheen". Täällä mietinnät ja testailut jatkuvat.

8 kommenttia:

 1. Ai kamala, mä en uskalla edes ajatella sitä, kun pitää Elviiralle ruveta etsimään estesatulan lisäksi myös koulusatulaa... Siinä kun tosiaan on niin tärkeätä, että se tuntuu itsestäkin todella mukavalta istua. Onneksi sen aika ei ole vielä, katsotaan nyt kuinka nopeasti me kasvetaan ulos tuosta estesatulasta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä estesatulan kanssa pärjäätte varmasti jokusen hetken aivan hyvin! Ja Batesissahan on kasvunvaraa jos nyt niin voi sanoa - eli muokkaus on mahdollista :)
   Koulusatula on kyllä osoittautunut yllättävän vaikeaksi löytää tässä kohtaa! Katsotaan nyt natsaako näistä mikään vai jätänkö asian jäähylle. Onneksi on sentään estesatula mikä ainakin tuntuu hyvältä hevosen mielestä!

   Poista
 2. Samoissa puuhissa olen ollut jo ainakin kaksi kuukautta....
  Olen kokeillut vaikka mitä. Childericissä mulla oli hassu kokemus. Se sopi hevoselle, mutta itsellä oli hyvin ristiriitainen olo. Jalat tuntui aluksi sojottavan suoraan ulospäin. Lopulta sain ne putoamaan kylkiä pikin, niin fiilis oli kyllä hieno. Sitten oli valmennustunti sen satulan kanssa ja se meni ihan persiilleen, mutta syynä oli ehkä hevosen ilmavaivat säilöheinän ahmimisen seurauksena, Childericin ollessa aivan syytön. Paras fiilis on tullut uudenkarheassa Butetissa, jossa oli suorastaan taivaallinen olo. Mutta se perhana liikkui lavoille, eikä se sovittaja mukaan oikein ollutkaan sopiva. Hevonen kuitenkin mennä porskutti tyytyväisenä, hiukan häiritsi kyllä kun satula oli lavoilla, mutta ehkä vielä enemmän mua. Yksi Devoucoux jo melkein päätyi mun omistukseen, mutta mutaa...se vaikutti sittenkin liian kapealta. Equipet oli ihan ok, hiukan pompottavia mutta pysyivat paikoillaan, ja nyt olenkin vihdoin päätymässä Emporioon, 2,5 kuukauden puljauksen jälkeen...ehkä...alkaa jo väsyttää tämä touhu melkolailla! Ai niin ja yhtä Amerigoakin kokeiltiin (Cortina), eipä istunut lainkaan. Frank Baines näytti ihan koomiselta tuon selässä. melkein kaikissa Prestigeissä väärän malliset takatoppaukset, tuota D2 en suostu hinnan takia ottamaan edes kokeiluun (Chiltsukin tuli jotenkin vahingossa muiden satuloiden mukana, haha).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, aika samoilla linjoilla teilläkin siis - paitsi Devocouxia en ole ikinä koittanut (tosin just kaveri sanoi että saan hänen satulaa koittaa jos haluan)! Pistin taas eilen illalla epätoivoviestiä satulafirmaan :D
   Equipelta pitäisi saada enemmän malleja kokeiluun, esim tuo Emporio kiinnostaa. Prestige kiinnostaisi noin muuten kun estesatulasta on niin hyvät kokemukset ja sen etuna olisi muokattavuus. Mutta tosi hyvä olisi, jos joku D2:sta halvempi malli ajaisi saman asian.. :)

   Pidän peukut pystyssä että teille löytynyt Emporio olisi nyt The Satula! :)

   Poista
 3. Kiinnostava kirjoitus tuskaisesta aiheesta :D Kannattaa varmaan se Emporio koittaa, voisi olla Totille potentiaalinen satulaehdokas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hih, paino sanalla Tuskallinen. :D Katsotaan miten tilanne kehittyy..

   Poista
 4. Mun yhdellä ratsastettavalla on Equipe Emporio ja Totti näyttäisi äkkivilkaisulla aika samanmalliselta kuin ko. suokki. Joten ääni täältäkin sen koittamiselle!

  Tuo eteenvaluminen on kyllä jännä juttu. Penallahan oli sitä vaivaa aivan kaikkien satuloiden kanssa, paitsi nyt lopulta tuon Amerigon. Penalla tulkitsin tämän satulan sopivuuden/sopimattomuuden lisäksi myös selän jännitykseen (jonka aiheuttaja voi toki olla se satula tai miljoona muuta syytä). Kun lyhyt ja pyöreä selkä on kovana, luistelee satula eteenpäin. Liike ei jotenkin solju selän läpi niin kuin pitäisi.

  Noissa kuvissa tuo DHE on tosi kivan näköinen ja mittasuhteiltaan oikein hyvä Totille. Mahtaisiko kuitenkin valumisongelman ratkaista ihan vaan joku liukuestehuopa tai erimallinen vyö? Näyttää mun silmään siltä, että Totilla on satulansija ja satulavyönsija vähän eriparia, joten mahtaako mikään koulusatula pysyä aloillaan tarpeeksi takana...? Tai jos olisikin koulusatula lyhyillä vastinhihnoilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon Emporion kanssa on jännä homma - joskus pari vuotta sitten sitä kokeilin (edellisellä kierroksella) ja muistaakseni hylkäsin kun ei ollut villatopattu. Silloin oli vissiin varaa oikein valita ;) Nyt kun kyselin sen perään niin sovittaja oli sitä mieltä että Oraclessa on pyöreämpi etukaari eli Equipesta se olisi meille sopivin malli. Yhtä käytettyä Oraclea kokeiltiin mutta se ei ihan istahtanut.

   Osut myös naulan kantaan tuon satulavyönpaikan kanssa. DHE:sta kun viestittelin niin myös satulakaupasta tuumattiin että todnäk Totti vaatisi melko eteen suunnatut vastinhihnat tai jo vastinhihnojen väärä suunta nykii satulaa eteenpäin.
   Menin ja tilasin nyt sitten S-mallisen kouluvyön nettikauppojen alennuksia hyödyntäen.
   Josko sen kanssa testaan DHE:n uusiksi. Nyt on nurkissa toinenkin samanmerkkinen satula jossa vastinhihnat on hiukan paremmin suunnatut, mutta istuin puoli tuumaa isompi ja samoin siipi kokoa pidempi.. hankalaa! Eikä siitä pääse mihinkään että esim tuon Emporion saisi ns. puoleen hintaan.
   Ja nyökyttelen myös tuolle kommentille että jännitys aiheuttaa myös satuloiden eteenpäin liukumista. Varmasti on niinkin että jos ei mene muuten ihan putkeen niin ei ole otollisinta löytää satulaakaan. Siksi otinkin joulua edeltävällä viikolla aikalisän (vaikka olikin ihan oman stressin vuoksi) ja sain Totin paremmin läpiratsastettua oman estepenkin kanssa. Nyt on taas ihan eri fiilis koulusatulan etsintään! :D

   Poista