sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Ensimmäinen koulukisareissu

Tällä viikolla valmistauduin Totin kanssa meidän ensimmäiseen yhteiseen kisareissuun. Läheisellä ratsastuskoululla oli seurakoulukilpailut tänään, ja olimme ilmoittautuneet C-merkin kouluohjelmaan. 

Aamulla tuli kisaamisen realiteetit hyvin tutuiksi taas tauon jälkeen, kun satoi kaatamalla ja samaa sadetta luvattiin koko aamupäiväksi. Laittelimme tallikaverin kanssa tavarat ja hevoset valmiiksi ja lähdimme hyvissä ajoin kohti kisapaikkaa. Kisapaikalla ehti hyvin käydä ilmoittautumassa, vessassa (vielä kerran :D ) ja laittaa hevoset kuntoon. Meillä ei ollut ketään ylimääräistä apulaista mukana, mutta onneksi hevoset olivat kiltisti parkkialueella niin sai satulan selkään ja suojat pois. 

Kohti verryttelykenttää kävellessä Totti vähän tuijotteli uutta paikkaa ja oli normaalia levottomampi taluttaessa. Toki tuossa vaiheessa saattoi omakin jännitys olla korkeimmillaan ja heijastui varmasti hevoseen! Ensin ehdimme verrytellä hetken kentällä, mutta järjestäjä oli varannut verkka-aikaa myös maneesiin. Pääsimme siis maneesiin viidentoista minuutin ajaksi mikä oli todella mukavaa - varsinkin kelin huomioonottaen. Ja tuli tutustuttua samalla maneesin puitteisiin. Tuomarin ja katsomon pääty oli alkuun jännä mutta sain Totin ihan hyvin avuille ja se rentoutui paremmin hetki hetkeltä. Tein verryttelyssä muutaman avon, pieniä väistöpätkiä, kiemurauria, siirtymisiä ja tarkistin että molemmat laukat nousivat. 
 
Yksi ratsukko oli jäänyt pois meidän verryttelyryhmästä joten verryttelyajan jälkeen jäin Totin kanssa maneesin ulkopuolelle odottelemaan yhden ratsukon ajaksi. Sen jälkeen pääsimmekin jo maneesiin valmistautumaan. Tallikaveri-ratsukko oli radalla juuri ennen meitä, ja ensin Totti oli vähän levoton maneesin nurkan pienessä tilassa. Se jopa kolautti yhden kouluaidan pätkän kumoon! Onneksi jo ennen kun radalla oleva ratsukko aloitti suorituksensa. 

Ennen radan aloitusta ravailin vähän ympäri rataa ja menin kolmikaarista kiemurauraa, kunnes pilli soi. Alkutervehdykseen ja lopputervehdykseen saapumiset menivät tosi kivasti suorana kotitreeneissä, mutta tosipaikan tullen vieraassa paikassa esiintyi vähän kiemurtelua. Askeleenpidennys kevyessä ravissa lähti kivasti mutta tahti kärsi hieman (ne puolipidätteet!). Seuraavasta lävistäjästä harjoitusravissa, 4 askelta käyntiä keskellä, saimme kommentit hyvästä tiestä ja toiveet rentoudesta. Kun tulimme ensimmäiseen laukannostoon, katsomossa rapisi äänekkäästi jokin karkkipussi. Totti meni hyvin päätyyn mutta laukannosto lähti oikein harvinaisen vauhdikkaasti (oho!) ja oikea laukka sai moitteita kiireisyydestä. Kiireisen laukan jälkeen tuli paniikki siirtää raviin ja ennakoin siirtymisen liian aikaiseksi. Täyskaartokin oli hieman liian pieni, siinä tilanteessa taisin keskittyä rauhoittamaan ravin tahtia enkä keskittynyt kunnolla tiehen. Vasemman laukan nostosta saimme jo 6,5 ja laukastakin kutosta. Raviin siirtymisen jälkeisessä täyskaarrossa Totti köhäisi yllättäen pari kertaa. Tämän jälkeen kierrettiin rata tuomarin edestä ja käännyttiin radan poikki, keskellä oli pysähdys. Tuon jälkeen mentiinkin jo lopputervehdykseen. Loppukommenteissa toivottiin lisää rentoutta, tahdin tarkkailua ja huolellisempia asetuksia ja taivutuksia. Ja enemmän jalalle ratsastamista. Eli juurikin samoja juttuja mitä tunneilla olemme kuulleet - ne puolipidätteet pitäisi muistaa, huolellisuus ja pohjeavut mukana paremmin. Minkäs teet jos kisahermot ovat sitä luokkaa että keskittyminen meni lähinnä reitillä pysymiseen eikä ratsastamiseen. ;) Eli ratoja alle vaan!
Pisteitä saimme 60,556% joka riitti kolmanteen sijaan tuossa yhdeksän ratsukon luokassa! Eli näistä ensimmäisistä kisoista kotiuduimme sijoituksen kera. Eikä kotiin lähtiessämme enää edes satanut, vaatteet ehtivät kuivua auttavasti kotimatkan aikana.


Kotiin päästyämme Totti sai pellavapöperön ja jäikin suoraan sisälle syömään päiväheiniä. 
Nyt otamme alkuviikon rennosti ja ensi viikonloppuna on seuraavat lähiseudun pikkukisat. Otetaan siis vähän ratoja alle kun kerran innostuttiin! Vuosimaksua ja omaa D-lupaa en ole kuitenkaan vielä maksanut. Pitää ne hoitaa viimeistään kesän korvilla että pääsemme ainakin heinäkuun alun suokkikisoihin lähitallille. 

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista! :) Ihan mukava ensimmäinen kisareissu.

   Poista
 2. Hieno suoritus! Voi kun Totti on suloinen etenkin tuossa ekassa kuvassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, onhan se sellainen söpö pikkuheppa <3 :)

   Poista
 3. Jee, mahtavaa! Onneksi olkoon ruusukkeesta ja ilmeisen hyvästä radasta ;)

  VastaaPoista