sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Valmennusta ja palauttelua

Tämän postauksen kirjoittamisen aloitin viikko sitten - en kuitenkaan saanut sitä aivan valmiiksi ja työviikko vilahti kuin huomaamatta ohitse, joten nyt hypätään jo puolisentoista viikkoa taaksepäin raportoinnissa.

Tiistaina ja keskiviikkona 8-9.3. tallillamme oli Antonio Serrano Silvan valmennukset joihin osallistuin Totin kanssa, puolen tunnin yksityistunneille molempina päivinä. Kyllä nuo puolituntiset olivat edelleen täysin riittävä setti meille. Nyt tuli testattua uutena asiana myös kaksipäiväinen valmennus.

Tällä kertaa keskityttiin paljon siirtymisiin, etenkin tehtävänä oli nostaa laukkaa niin että Totti pysyisi pyöreänä. Tuo on itselleni hyvin heikko kohta, koska jaksan olla edelleen tyytyväinen jokaisesta rennosta, suht siististä laukannostosta - pääsemättä pyöreänä pysymiseen asti.. :) Eli olen jollain tasolla hyväksynyt "vähän sinnepäin"- tilanteen riittävän hyväksi. Ilmeisesti jossain pääkopassa ratsastan vielä 3,5-vuotiaan haparoivia laukannostoja.. ;)
Totti tuntuu myös tarvitsevan vielä laukan "käynnistymiseen" muutaman askelen verran, joten tiheääkin tiheämmät ravi-laukka-ravi-siirtymiset (joissa olin itse aina vaan liian hidas) lisäsivät vielä vaikeusastetta. Jos nyt mietin miten itse toteutan näitä jatkossa, niin ensinnäkin pitäisi olla 150% tarkempi laukannostoissa (..kuitenkaan jännittymättä, helppoa..) ja todennäköisesti tekisin siirtymisiä ensin vaikkapa puolen ympyrän / 10 laukka-askeleen tai muun kohtuullisen etäisyyden välein ja kun tuo sujuu, sitten tiheämmin.

Muita konkreettisia huomioita olivat lapojen hallinta, eli varsinkin oikeassa kierroksessa ulkolapa karkaa. Kun keskityin ulkoapuihin paremmin, helpotti tämä koko ravityöskentelyä hurjasti. Tätä on treenattu myös oman valmentajan tunneilla.
Jälkimmäisenä päivänä pääsimme hetkeksi aikaa pois ympyrältä tekemään ravityöskentelyä koko maneesissa - silloinkin vaihdellen tiheästi tehtäviä eli siirtymisiä, pysähdyksiä, voltteja.. Kaikki muu tuntui menevän oikein mukavasti - jopa kisahaaveita herätellen, paitsi tosiaan tuo laadukkaat laukannostot.. :)

Valmennusjuttu jää nyt valitettavasti vähän vajaaksi kun ei ole video- tai kuvamateriaalia. Pari pätkää on ekalta päivältä mutta maneesissa vilisee taustalla sen verran muitakin ratsukoita etten tohdi julkaista, tunti oli kuitenkin ruuhka-aikaan. Täytyy vielä zoomailla videota tarkemmin, jos sieltä irtoaisi jokin pätkä missä näymme sopivasti vaan me.

Valmennusten jälkeen Totti sai vähän palautella eli juosta liinassa, kävellä ja irtohypätä taas kertaalleen ihan huvin vuoksi vaan. :)

Nakuilua auringonpaisteessa

Nyt päättyneellä viikolla K. ratsasti Totin kertaalleen ja torstaina olimme estetunnilla taas pitkästä aikaa. Tunnilla oli kolme eritasoista ratsukkoa, teimmekin ristikon korkuiset tehtävät huomattavasti helpotettuina kun muut joutuivat kääntämään tiukkoja teitä. Minun pitää kuitenkin keskittyä nyt ennen kaikkea siihen että Totti laukkaa sujuvaa, tarpeeksi reipasta laukkaa ja pääsen mukaan hyppyyn. Näin hypytkin sujuvat kuin itsestään. Hyppääminen pitäisi saada taas säännölliseksi niin omassa takaraivossa kolkuttava jännityskin vähän hälvenisi. Ihanan innokkaasti ja rehellisesti Totti-poika kyllä hyppii menemään!

Totilla on nyt usein osunut viikon toinen vapaapäivä lauantaille. Sinänsä hassua kun periaatteessahan olisi hyvä pitää vapaapäivät työviikon ohessa ja ratsastaa viikonloppuna sitten levänneenä molempina päivinä. Valmennukset ja ratsutukset osuvat kuitenkin yleensä arkipäiville ja lauantaisin on toisaalta ihanaa käydä ihan vaan huoltamassa karsina + pellavapuuro ja rapsuttelemassa hiukan. Eilisen vapaapäivän ohessa huolsin satulan oikein kunnolla eli putsasin ja laitoin Batesin logolla varustettua rasvaa (edellinen kerta olikin ties koska).

Eilen vapaapäivänä syötiin havuja tarhassa :)
Tänään saimme maneesin sattumalta ihan privaattikäyttöön, juuri ennen hevosten päiväruokia. Ratsastin nyt oikeastaan ekaa kertaa vähän sillä fiiliksellä että joskus pääsisi kouluradallekin - eli istuin normaalia ahkerammin myös harjoitusraviin.. ;) Laukannostoissa Totti on voimistunut nyt hurjasti ja on siirtynyt hieman laiskoista ravi-laukka-siirtymistä kunnon Nostoihin isolla alkukirjaimella. Pyöreänä en vaan saa sitä pysymään laukannostoissa, eli seuraavaa valmennusta/kunnon tukiopetusta odotellessa jatkamme näitä haparoivia harjoituksia rennolla fiiliksellä.


Laaduton maneesi-selfie, todiste privaattimaneesista :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti