torstai 24. heinäkuuta 2014

Toipilaselämää kotona

Huh, melkein viikko on ehtinyt jo vierähtää Totin kotiutumisesta. Aika on mennyt nopeasti, hoitotoimenpiteet rytmittävät päivät ja erinäisistä toimenpiteistä on tullut jo rutiinia.

Muutaman ensimmäisen päivän ajan Totti oli tallissa päivän kirkkaimman ajan, mutta sitten se sai jäädä ulkoilemaan päiväksi, tarhaan jossa on varjoisa katos. Tarhassa Totti on huomattavasti rennompi, pieni hevonen ei todellakaan tajunnut miksi pitäisi olla karsinassa kun kaikki muut ovat ulkona! Öisin se saa laiduntaa, eli pääsee vihreällekin.


Lääkitykseen sisältyy siis 4 kertaa vuorokaudessa katetrin kautta laitettavia silmälääkkeitä, sekä ruuan mukana annettavaa kipulääkettä tässä vaiheessa vielä aamuin illoin.

Alla olevassa kuvassa näkyy "jäätelötikku" johon on teipattu katetrin toinen pää, se johon neuloilla tuupataan lääkkeitä. Siinä se roikkuu, katetrin letku kulkee muutaman letin kautta niskan ohi ohimoille ja silmäluomen alle. Eräänä aamuna laitumella... Myös toinen huppu oli pari päivää käytössä kun tämä musta pääsi hieman hiertämään, mutta vaalea huppu ei ole yhtä tehokas valon blokkaaja niin musta Guardian Mask vaihdettiin takaisin käyttöön. Odottelen innolla että saan oman Guardian Maskin, niin voisin laittaa jotain pientä pehmustetta ainakin yhteen kohtaan. Voi vaan olla etten ehdi saada sitä ennen lomareissuun lähtöä.Ulkoilu on siis sallittua hupun kanssa, mutta yksi lääkkeistä tekee silmän valonaraksi joten sen vuoksi tumma huppu on parempi pitämään silmän hieman hämärässä.

Tänä aamuna tämä allekirjoittanut lomalainen nukkui ensimmäistä kertaa pommiin! Heräsin siis 45min herätyskellon jälkeen. Äkkiä ylös ja autoon ja aamulääkettä antamaan. Onneksi on ollut mahdollisuus jatkaa unia vielä aamuisen lääkekeikan jälkeen.. 
Toissapäivänä kyllä epäilin vahvasti omaa lääkitystäni, kun potilaskin oli vielä aamu-unilla kun menin laitumelle ;)


Ja alla odotettu(?) kuva silmästä. Pinkki osa on siis sidekalvosiirrettä joka on laitettu operoidun haavan päälle. Suojauksen lisäksi siirre tuo kohtaan verisuonistoa joten sen pitäisi auttaa myös silmän paranemisessa. Toivotaan parasta. Katetrin letkuakin näkyy hieman kuvassa, tuon avulla lääkkeet siis menevät perille varsin helposti eli sen puolesta ei tarvitse jännittää. 
Myös muutamia käytännön asioita on tullut hoidettua. Kontrolliajan kanssa kävi ihan mieletön tuuri, sillä Helsingin aika olisi venähtänyt melko pitkälle joten sieltä toivottiin että kävisimme näyttäytymässä lähiklinikalla vielä elokuun alussa. Soitin siis lähiklinikalle ja siellähän on sama silmäspesialisti käymässä heti elokuun alussa, ja sain vielä ajan hänelle! Suorastaan hihkuin onnesta, 15min matka suuntaansa parin tunnin sijasta.

Myös vakuutusyhtiöltä tuli odotettu hyväksytty päätös. Laskun osalta ei puhuta satasista vaan tonneista. Ei nyt käsittääkseni ähkyleikkauksen luokkaa mutta jokainen voi kuvitella mitä maksaa silmäleikkaus päivystysaikaan + 13 hoitopäivää klinikalla, osa intensiivisiä.
Hevosvakuutuksia on parjattu aika paljon viime aikoina, ehtojen huonontumisesta johtuen. No, tällaisia yllättäviä tapaturmia varten vakuutukset ovat, on oma mielipiteeni. Onhan ihmismieli hyvinkin pitkälti sellainen että saavutetuista eduista ei luovuta mistä syystä esim. jalkavammojen korvattavuuden huononemista on kritisoitu nettikeskusteluissa sekä omassa tuttavapiirissäkin. Oma mielipiteeni on että tämän jälkeen maksan ilomielin jonkin piikityksen tai shockwaven omasta pussistani...Silläkin uhalla että joskus vielä kadun tätä kommenttia ja manaan että olisipa vanhat hyvät ajat kun rasitusvammatkin korvattiin. ;)

Ensi viikon olen lomareissulla enkä tiedä tuleeko kirjoiteltua enää ennen lähtöä. Totin lääkintä helpottuu onneksi samalla, kun kaksi lääkettä jää kokonaan pois. Jäljellejäävää pitää toki edelleen antaa 4 kertaa päivässä + kipulääkkeet joiden annos vähenee hiljalleen. Onneksi lääkintä hoituu tallin puolesta poissaoloni ajan. :) Vaikka olen ottanut ihan itsestäänselvyytenä että hoidan itse mahdollisimman pitkälti Totin lääkinnät (on meinaan helpottavaa pystyä oikeasti tekemään jotain, verrattuna orpoon klinikkapäivien aikaan!!) niin nyt alkaa matkakuume nousta ja irtiotto tulee varmasti tarpeeseen.
Elokuun ekalla viikolla, tällä erää viimeisellä lomaviikollani, onkin sitten jännä päivä eli kontrolliaika.

5 kommenttia:

 1. Aika kova homma kun lääkitään noin usein, onneksi saat tallilta apua! Miten tuon sidekalvosiirteen käy kun silmä paranee, jääkö se tuohon tai muuttuuko toisen näköiseksi tms.?

  Loistava tuuri kontrollin suhteen! Ja hienoa että vakuutus korvasi, vaikka olisi ollut kyllä outoa jos ei olisi korvannut.

  Nauti lomareissustasi ja toivottavasti Totin paraneminen jatkuu hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun käsittääkseni sidekalvosiirre poistetaan tai poistuu "luonnostaan" ajan mittaan. Luultavasti poistetaan ihan eläinlääkärin toimesta.

   Loma teki todella hyvää, pääsin kotiin parahiksi hoitamaan viimeiset lääkinnät ja nyt vain odotellaan tiistain kontrollia jännityksellä :)

   Poista
 2. Samaa mieltä Nooran kanssa, on sulla kova homma lääkitsemisessä. Onni onnettomuudessa että olet lomalla :) Rentouttavaa lomamatkaa ja paranemisterveisiä Totille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oli kyllä rentouttava lomamatka tähän saumaan! :) Tänään tuntuu tosi oudolta olla vaan kotona kun ei pidä enää mennä laittamaan iltalääkettä 23-24 aikaan, kaksi viikkoa pitkäaikaisimpia silmätippoja tuli täyteen.. :D

   Poista
 3. Annika, laitoin sinulle FB:ssä viestiä. Toivottavasti vastaat, kiitos jo etukäteen! :)

  VastaaPoista