tiistai 12. helmikuuta 2019

Omien talvivarusteiden TOP 5

Tänä talvena on Varsinais-Suomeen saatu enemmän kunnon pakkasia kuin muutamana viime vuonna! Kun ensimmäinen varoitus pakkasista tuli eli lämpötila laski yhdeksi illaksi -15 asteeseen ja ratsastin nollakelin varustuksella kylmänkankeana maneesissa (kunnes hain autosta listauksessa numerolla 5 mainitun takin), havahduin siihen että hyvä talvivarustus on ihan priceless. Nyt voin todeta että ratsastus on hauskaa jopa -20 asteessa, varsinkin kun pahimpia pakkasia ei ole enää hetkeen kuulunut eli aika on ehtinyt kultareunustamaan muistoja ;)

Tässä muutamat poiminnot varusteista, sekalaisessa järjestyksessä.

1. Topparatsastushousut - Mountain Horse Polar Breeches:

kuva Equinesuperstore.co.uk

Jo vuonna 2014 tehty hankinta joka (pakkasten puuttuessa + maneesitallilaisena?) oli päässyt peräti unohtumaan kaapin perukoille. Jossain kohtaa ajatuksen tasolla tuomitsin nämä liian tönköiksi mutta nyt voin todeta että ovat aivan ihanat ja mukavat! Passelit juurikin tuohon yli 10 pakkasasteen menoon.








 2. Islantilaisvillapaita - ihan itse tehty:

Neulon säännöllisesti, ja valmistakin tulee aina joskus. Lähinnä sukkia ja lapasia, mutta viime talvena toteutin pitkäaikaisen haaveen islantilaisvillapuserosta hevoskuvioilla. En sovittanut tekelettä kertaakaan matkan varrella muuta kun peilin edessä mallaten, ja valmiiksi sen saatuani tuntui siltä että kirjoneulekohta kiristi. Harmitti aika isosti, hevosetkin näyttävät jalattomilta puutteellisen lankadominanssin takia.. mutta nyt kun paita on käytössä pehmentynyt, ei se enää kiristä. Tällä tarkenee maneesissa ainakin -17 asteessa, tulee jopa lämmin (alla pari kerrosta ohuita paitoja ja päällä toppaliivi). Lankana 100% islantilainen lampaanvillalanka, Alafosslopi ja ohje kirjasta Maarun villapaidat. Kirjaa en valitettavasti omista vaan hillosin sitä seudun kirjastoista n.1kk kestäneen projektin ajan.



3. Lampaannahkahanskat


Käväisin joulun alla maatalouskaupassa hakemassa uusia hokkeja + lapasuojuksen Totille, ja kun odottelin hokkipussukkaa niin hyvä tuotesijoittelu sai tekemään heräteostoksen! Mukaan tarttuivat ihanat mustat pehmoiset lampaannahkasormikkaat. Ostin hanskat oikeastaan "siviilikäyttöön" eli lähinnä autolla ajoon, mutta nyt ne ovat kulkeutuneet tallille ja ratsastukseenkin. Melkeinpä -10 asteeseen asti menen Roecklien ohutvuorisella versiolla mutta toppahanskoja en tykkää käyttää. Näiden tuntuma on pehmoisempi kun lasketteluhanskojen.



4. Talvikengät / Crocs

kuva eufootwear.eu

Onnistun aina kuluttamaan talvikenkien pohjat liukkaiksi vaikka itse kengät olisivat muuten ehjät (ihme "hiihtäjä" ilmeisesti). 2017 joulun alla liukasteltuani kävelin Prismaan, ajatuksena ostaa monen heppatutun suosimat perinteiset Kuomat. Sovitinkin niitä mutta jäin kaipaamaan nauhoja = hiukan napakampaa tukea nilkalle, ja päädyin ostamaan Crocsin talvikengät. Nämä ovat nyt toista talvea käytössä eivätkä vielä ole muuttuneet luistimiksi. Alle 10 asteen pakkasessa käytän talviratsastussukkia (sellaisia ruudullisia), silloin kun elohopea laskee purevampaan pakkaseen niin kengissä jalkaa suojaavat ihan perinteiset villasukat, se on riittävä setti eikä vielä ole tuntunut hevosen selästä laskeutuessa siltä että varpaat irtoaisivat.



 5. Klondyke- parkatakki
kuva: sokos.fi

Sitten kun on oikeasti kylmä eli vähintään 20 astetta pakkasta, on syväjäässä jo autosta noustuaan eikä halua tehdä mitään reippaampaa... Työnantaja lahjoitti monta joulua sitten ihanan PEAKin parkatakin, nimensä mukaisesti kunnon pohjoisiin säihin sopivan. :) En IKINÄ olisi raaskinut ostaa takkia omalla rahalla joten tämä lahja on rakkaudella vaalittu, ja edelleen tulee lämmin olo kun nappaan sen päälleni. Olen yrittänyt pitää takin poissa tallilta, mutta koska en omista läheskään yhtä lämmintä talli-talvitakkia tällä hetkellä, tämä periaate on hiukan venynyt ja vanunut (kun niitä pakkaskelejähän on niin vähän..). Olen jopa ratsastanut takin kanssa pari kertaa niillä ekoilla superpakkasilla. Maneesiin se on kuitenkin ihan liian kuuma, vaikka meillä on kylmä maneesi. Kylmän kelin rauhalliselle maastolenkille voisin kyllä laittaa tämän takin.

Lämmön extreme-kokemus -20 asteen lämpötilassa oli yhdistelmä kaikkia tämän listauksen varusteita. Postauksen olisi tietty kruunannut kiva autenttinen mallikuva koko setistä, mutta valitettavasti noissa asteissa ei ollut juurikaan kuvaajia jonossa. ;)

Sen lisäksi menen melkein vannomaan että vuokra-koulusatulassa on joku sisäänrakennettu istuimenlämmitin - vai liittyykö se lateksipaneeleihin + nahkeaan nahkaan sekä riittävään vaatetukseen?
Satula-asioihin joudun palaamaan seuraavassa postauksessa, eli näyttäisi siltä että vuokrasatula lähtee vaihtoon. Toisaalta onni onnettomuudessa että asia selvisi jo kuukauden sisällä eikä esim. 4kk päästä... Eli tämän takia vuokraus on tosi jees!

4 kommenttia:

  1. Heh, meillä on aika samantyyppinen varustus :D Noita housuja mulla ei ole mutta olen niitä kyllä miettinyt. Äidin tekemä islantilaisvillapaita löytyy, lampaannahkahanskat, samantyyppiset Crocsin kengät, Horzen Brooke-parkatakki (joka on muuten ihan superlämmin ja maksoi tarjouksessa reilun satasen jos joku lukija sattuu kaipaamaan edullista lämmintä ratsastustakkia...). Mähän ratsastan tällä hetkellä vain ulkona niin oikeanlainen varustus on kyllä erittäin olennainen osa harrastusta.

    Voihan satula!!! Onneksi tosiaan on edes tuo vuokrausmahdollisuus, tuska olis vielä paljon suurempi jos joutuisi ostettua vaihtamaan koko ajan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa! :D Hyviä varusteita selkeästi! Housuista olen nähnyt jossain FB-ryhmässä keskustelua että laatu olisi mennyt paljon huonompaan suuntaan viime vuosina! Mutta en mene vannomaan enkä edes tiedä ovatko nuo mun housut "vanhaa hyvää" vai "uutta huonoa" laatua. Ainakin tällä käytöllä + säästeliäällä pesemisellä ovat kuin uudet.
      Tuota parkatakkia olen joskus katsellutkin mutta pihiys iskenyt. Ehkä jossain kohtaa. :)

      Hieroja ei antanut satulalle vielä ihan tyrmäystä enkä onnistunut edes uusimaan sormien "tökkäämistä" lapatilaan. Pari pikku juttua mietityttää mutta kattellaan jatketaanko vielä toinen kuukausi vai tehdäänkö peliliikkeitä jo nyt. :)

      Poista
  2. Oikein pätevä setti! Mä lisäisin listaan vielä tämän vuoden uuden tuttavuuden (itselleni siis), silkkikalsarit! En ole raaskinut ostaa merinovillaista aluskerrastoa, koska maksaa saman verran kuin toppavaatekerta ja sisäinen vastustus sanoo etten minä nyt kalsareihin voi laittaa kuuttakymppiä. Äitini antoi minulle silkkikalsarit - näyttävät naurettavan ohuilta, sukkahousumaisilta, mutta ovat uskomattoman lämpimät. Ja siksi niin pätevät, että ohuuden vuoksi sopivat hienosti ratsastushousujenkin alle. En tosin tiedä vaikka nämäkin olisivat kalliit, koska äiti <3

    Mulla on jo toiset noita Hankkijan lampaannahkakintaita menossa (ekat unohdin johonkin työpaikalle parin talven käytön jälkeen) ja ovat kyllä mainiot. Ainoa miinus tulee siitä että uutena värjäävät käsiä, ainakin kun mulla toisinaan kädet kastuu tallihommissa ja sitten vedän vaan hanskan päälle. Lopputulos kroonisen kuivissa käsissä on sellainen, että joka uurros on täynnä tummaa väriä joka ei lähde MILLÄÄN ja näyttää siltä kuin en olisi peseytynyt viikkoihin.

    Mulla on tuo Nooran mainitsema Brooke-parkatakki ja se on aivan timanttinen. Olisikohan kolmatta talvea käytössä ja hyvin tarkenee opettaakin se päällä. On myös kestänyt kuohkeana pesuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mullakin on jotkut silkkivillasekoitekalsarit! Alekorin löytöjä jostain tavaratalosta muistaakseni. Ovat kyllä jääneet aktiivisempaa käyttöä odottelemaan kun olen käyttänyt perinteisiä villasekoitesukkahousuja. :D

      Mun piti käydä noita kintaita ostamassa lisää vielä, mutta en ole taas käynyt Hankkijalla enkä edes tiedä onko niitä enää. Täytyy ottaa ihan asiakseen joku kerta.
      Tuo takki saa kyllä niin paljon kehuja että pitää ihan päästä johonkin tarkastelemaan sitä lähemmin. Pesukestävyys on kanssa tosi tärkeä juttu. Mulla on mm. yksi pitkä kevyttoppatakki joka on ihan liuruksi mennyt :(

      Poista