perjantai 15. helmikuuta 2019

Ja tuuli kääntyy.. osa 1, Silmä

Eräs kestoseurannassa oleva asia on Totin aikanaan loukkaama silmä. Sitä on katsottu eläinlääkärien toimesta vähintään kerran vuodessa kontrollimielessä ja viime vuodet tilanne on pysynyt vakaana - kaihimuutoksia on ja silmän näkökyky on ollut heikohko, mutta kuitenkin jonkinmoinen. Näen hevosen silmineen itse liki joka päivä joten muutoksille voi tavallaan sokeutua (osuvasti sanottu..).

Maanantaina oli tallin pesupaikalla hiljaista ja valo tuli sopivasta kulmasta. Havahduin katselemaan Totin huonon silmän sidekalvopaikan takaosaa, joka näytti alkuun ihan vaan heijastukselta. Vaan ei pentele, se näyttääkin erilaiselta kuin aiemmin! Siinä tuumailin hetken, otin kuvan silmästä ja järkeilin havainnot. Silmä ei vuoda, Totti piti sitä auki kunnolla, silmä reagoi uhkausvasteeseen eri suunnista samalla tavoin kuin aiemminkin.
Toisaalta taas viime tsekkaus oli 2018 keväällä eli aika sopi hyvin myös kontrolliin. Soitin siis tutulle klinikalle ja kyselin tallikäynnin perään. Sellainen järjestyi alunperin torstaille, mutta tiistaina klinikalta soitettiin ja tarjottiin aikaisempaa keskiviikon aikaa, minkä otin vastaan riemusta hihkuen (yksi päivä vähemmän hysteriaa).

Jaa niin miksi nimenomaan eläinlääkärin tallikäynti eikä reissu varsin kohtuullisen matkan päässä olevalle klinikalle? Vuokratrailerikin olisi varmasti järjestynyt, vaikka en ihan hingu tuonne vaihteleviin keleihin hevosta kuskaamaan. Pääasiallinen syy oli kuitenkin armas vetoautoni, joka seisoi pajalla torstaihin asti jäähdyttimen vaihdossa.
Joten aika moni asia "potkii vastaan" ihan näillä samoilla hetkillä, niinhän se aina.

Joka tapauksessa tallikäyntiin. Totti rauhoitettiin kevyesti ja eläinlääkäri aloitti tutkimuksensa, todeten jo varsin nopeasti että hänen pitäisi konsultoida oftalmologia joka aiemminkin on ollut mukana meidän tapauksessa. Kaihi on edennyt, ja näkevää aluetta linssissä on ehkä 1/4 normaalista. Sen lisäksi silmässä tapahtuu enemmän kun pitäisi, esim. verisuonia on aktiivisena. 
Virallinen diagnoosi oli Kaihimuutoksen aiheuttama lievä iriitti. Linkki terveyskirjastoon

Jatkotoimenpidevaihtoehtoja on muutamia:
1) Ei tehdä mitään jos ei silmä vaivaa hevosta. Sitten jos/kun alkaa vaivaamaan, poistetaan silmä.
2) Aloitetaan kortisonitippakuuri silmään, ja toivotaan sen rauhoittavan tilanteen + antavan lisäaikaa.
3) Siklosporiini-implantti kirurgisesti oikeaan silmään (hidastuttaisi mahdollisesti silmän sisäisiä muutoksia) hinta luokkaa puolestatoista pariin tonniin. halpaa kuin saippua..
4) (kaihileikkaus) - tämä melko teoreettisena vaihtoehtona, Eurojaskaa ja ihmeparantumisia odotellessa

Nyt lähdettiin liikenteeseen vaihtoehdolla 2, eli Totti sai aloittaa kortisonitippakuurin joka kestää vähintään kuukauden eli kontrolliin asti. Tippoja laitetaan aamuin illoin, onneksi saan tallityöntekijöiltä jonkin verran apuja eli keskimäärin riittää että laitan kerran päivässä tipan. Totti saa pitää myös huppua tarhaillessaan, jos vain tarhakaveri antaa sen olla rauhassa. Jos ei huppu pysy päässä, pitää miettiä hetkellistä yksintarhausta.
Vaihtoehto 3 on harkinnassa, jos tuosta oikeasti olisi merkittäviä apuja. Eli vielä taistellaan ja silmän poisto on se viimeinen vaihtoehto, toki väistämätön jos silmä tulee kipeäksi eikä apuja enää löydy.

Tiivistelmänä suora lainaus eläinlääkärin lausunnosta:
Silmän ennuste kaikenkaikkiaan hyvin varauksellinen; kaihin aiheuttama lieväasteinen uveiitti voi lopulta aiheuttaa silmänpainetaudin, jolloin silmä tod näk joudutaan poistamaan.

Kun sain tuon mustaa valkoisella, niin vetihän se tunnelmat matalaksi. No vielä ei heitetä kirvestä kaivoon vaan yritän pitää yllä positiivista mielialaa ja luottaa siihen että nämä kortisonitipat tuovat parannusta. 

10 kommenttia:

 1. Ei voi olla totta :( Olin siinä käsityksessä että silmän tilanne on pysynyt vakaana. Tai no siis kai se tähän asti pysyikin, ja vaikeahan noiden silmäjuttujen edistymistä on ennustaa. Toivon tositosikovasti että kortisoni auttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun olet hengessä mukana <3 olihan tämä aika kova isku kun olin siinä uskossa että tilanne on edes suht OK ja vakaana pysyvä.
   Julkaisin tämän hiukan ennen aikojaan eli oikoluin ja muuttelin tekstiä vielä hiukan, mutta asia nyt toki pysyi samana, valitettavasti.

   Poista
 2. No voihan perk... toivottavasti lääkityksestä on apua! Täällä peukut pystyssä asian puolesta.

  Ja hyvä, että havaitsit muutoksen silmässä, että vaiva ei päässyt pahenemaan huomaamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos peukuista <3 ja on tässä jo itseä henkisesti ruoskittu, että mitä jos en huomannutkaan ajoissa.. Toivotaan parasta!

   Poista
 3. Toivottavasti lääkitys toimii! Jos kuitenkin jossain kohtaa silmän joutuu poistamaan, on lohdullista muistaa että yhdelläkin pärjää :) Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu onhan niitä esimerkkejä maailmalla paljonkin että hepat porskuttaa vuosia ilman toista silmää, parempi toki niin eikä kipeällä silmällä! Täytyy siihen varautua henkisesti että jossain kohtaa silmän poiston saattaakin joutua tekemään. Kiitos tsempeistä! :)

   Poista
 4. Voi rähmä. Toivotaan parasta!

  VastaaPoista
 5. Kurjia uutisia, varsinkin kun tulee ryppäässä kaikkien muiden vastoinkäymisten kanssa! Onneksi kuitenkin Totti vaikuttaa siltä ettei silmä vaivaa sitä?

  Mietin tässä itseksiin, mikset poistata silmää heti? Ok, onhan se iso operaatio ja muuttaa hevosta pysyvästi, mutta jos ennuste on kuitenkin sellainen että poisto on edessä ennemmin tai myöhemmin. Enkä nyt siis ollenkaan syyllistävällä sävyllä kysele, migreenipää ei salli muotoilla lauseita tämän notkeammin :D Vaan kun en itse ole joutunut silmäasioiden kanssa painimaan niin pohdin, mitkä ovat syyt jotka puoltavat "silmän puolesta taistelemista". Sen sijaan olen toiminut yksisilmäisten hevosten kanssa niin ratsastuskouluissa kuin omassa tallissanikin enkä ole huomannut niissä oikeastaan mitään muuta kuin kosmeettisen eron kaksisilmäisiin. Ne tuntuvat kummasti "näkevän" tai ehkä pikemminkin aistivan ihan yhtä lailla sokealtakin puolelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu Totti ei vaikuta siltä että silmä varsinaisesti vaivaisi. Ja ymmärrän hyvin pointtisi, hyvin esitetty. :D Oikein heräsin miettimään asiaa nyt isommin.
   Ehkä isoimpana juttuna on joku omaan päähän iskostunut ajatus että silmän poisto olisi jollain tavalla "luovuttamista" kun tuohon silmän korjaamiseen ja hyvinvointiin on niin paljon paukkuja laitettu viime vuosina.
   Mutta selväähän se on että mennään hevosen hyvinvointi edellä ja jos näyttää siltä että silmän poisto on varmin vaihtoehto niin sitten se toki tehdään tilanteen mukaan. Kuukauden sisällä on kontrolli niin sitten nähdään kortisonin vaikutukset ja tehdään jatkosuunnitelmaa.

   Poista