sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Ja tuuli kääntyy.. osa 2, Koulusatula

Viime satulapostauksen jälkeen meillä oli pari viikkoa täyttä Childeric- euforiaa Totin kanssa. Jokaviikkoiset valmennukset tuntuivat menevän aina vaan paremmin, samoin itsenäisessä menossa sain toteutettua järkeviä tehtäviä matkustelun sijasta. Välillä pidettiin rentoja kävelypäiviä, saatiin vihdoin tilsakumit ja ehdittiin pellollekin vielä ennen vesikelien alkua. Tein jo laskelmia koulusatulan kotiuttamisesta vuokrajakson päättyessä. Tuntui siltä että palaset loksahtelivat paikoilleen. Eikös kuulostakin vähän liian hyvältä ollakseen totta? ;)

Muutaman ratsastuskerran aikana takaraivossa alkoi kyteä havaintoja Totin hienoisesta jarruttelusta. Kaikenkattava flow oli tiessään. Ei mitään isoa tai varsinaisia takapakkeja joten pistin vielä omaan piikkiini ja yritin vain ratsastaa paremmin. Sitten seurasi hiukan omituista käytöstä kuten myrskyisen illan iso säikähdys tallinpihassa, oli viittä vaille ettei hevonen ampaissut talutuksesta pimeyteen. Luistelin sen perässä märällä peilijäällä ratsastussaappaat jalassa muutaman askeleen verran. Se ratsastuskerta meni melko penkin alle kun maneesin molemmat päädyt pelottivat, jännitystä oli riittämiin ja rentous rajoittui pieniin hetkiin. Tätä seurasi kuitenkin pari parempaa ratsastuskertaa, ja perinteisen jälkiviisaana mietin myös törttöilyjen yhteyksiä silmän tilanteen viimeisimpiin käänteisiin..  

Satulakuva osa XXXXX - "en poseeraa", sanoo Totti

Tämä satula näytti ja tuntui oikein hyvältä alkuun, suorastaan täydelliseltä. Pohdiskelin kuitenkin, selvitäänkö oikeasti satulalla jossa ei ole muita muokkausmahdollisuuksia kuin laittaa fylliä alle tai lähettää tehtaalle muokattavaksi.. Hikijäljet satulahuovassa ovat myös mielenkiintoiset, enemmän painetta takana ja edessä. Tuo painepiste-asia pitää nyt ratkaista, ensi hätään laitoin satulasta kuvat satulafirmaan ja kokeilen fyllata ohuella Mattesilla ... jotenkin. Olen ollut myös satulaluennolla jossa on sanottu etteivät hikijäljet itsessään välttämättä kerro mitään kovin raskauttavaa, mutta ei tämä nyt ihan normaalia ole..?

Mielenkiintoista?

Hierojan käsittelyssä löytyi myös pientä jumia ja toispuoleisuutta, mutta ei mitään räikeää satulan epäsopivuuteen viittaavaa. Päällepäin satula näyttää edelleen hyvältä, mutta hieman enemmän painetta on kieltämättä ihan etuosassa + takaosassa, mikä menee yksiin myös satulahuovan paineen kanssa.
Kireys vasemman etujalan koukistajassa viittaisi enemmänkin kengitykseen, jota edelleen pitäisi korjata (vaikka on jo korjattukin). Hieroja kannusti muuttamaan yhden asian kerrallaan, eli laittamaan vielä jäitä hattuun satulan palautuksen kanssa kunnes on kengitetty. Toisaalta taas en välittäisi maksella turhia vuokria jos on yhtään epävarmuutta sopivuudesta, eli vielä pyörittelen vaihtoehtoja, mitä tässä tekisi.

Eilen kävin ekaa kertaa selässä hieronnan jälkeen, ja tunne satulaan oli jo huomattavasti parempi, mutta ei ihan sama kun vielä pari viikkoa sitten. Tänä aamuna tein saman tempun minkä niin monesti aiemminkin eli hain hyvää fiilistä vanhan tutun estepenkin kanssa. Totti tuntui oikein huokaisevan, askellajit tuntuivat rennoilta ja tasapainoisilta ja tuloksena olikin paras ratsastus viimeiseen pariin viikkoon. Korvat lopsottivat rennosti eikä kiukuttelua esiintynyt, ei kysellyt onko pakko vaan mitä tehdään seuraavaksi.
Nyt sain taas tuntuman siitä miltä Totti tuntuu kun liikkuu mielellään, eli mitä haetaan myös koulusatulan kanssa - joko tämän "Chiltsun" jos sen saa fiksattua, tai jonkun muun.

Meidän paras satularatkaisu - Prestige Versailles + Trapezium Pad. Mistä vastaava koulujakkara-ratkaisu?

Kieltämättä nämä Totin silmätarkistuksen tuloksetkin pistävät miettimään - jos toisessa vaakakupissa painaa mahdollinen silmäoperaatio niin se ajaa luonnollisestikin kaikkien maailman satulahankintojen ohi, mutta täytyy katsella tilanteen ja oman talouden mukaan. 

Loppukevennyksenä Totin ja kaverien mielipide UV- hupusta, kuva otettu tänä aamuna alle tuntia tarhaan pääsyn jälkeen. Huppu on järjestyksessään jo toinen, koska ensimmäinen on tällä hetkellä kotona ja pientä fiksausta vailla.


8 kommenttia:

 1. Toi on kyllä hankalaa jos satula periaatteessa on ok pikkufiksausten jälkeen mutta ei kuitenkaan saa sitä samaa "täydellisyys"-tunnetta enää takaisin. Onneksi sentään tiedät miltä Totti tuntuu kun satula on hyvä niin tiedät mitä haet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nyt eilisen jälkeen tuo fiilis on taas kirkkaana mielessä! Vyyhdin ratkominen jatkukoon. :)

   Poista
 2. Ihanat satula-asiat :D Mutta tuo on tosiaan loistavaa, jos on satula, millä tiedät miltä Totin pitäisi tuntua. Itsekin haluaisin kovasti koulusatulan, mutta sillä mennään, mikä nyt sopii :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu se on jo hyvä tilanne että on edes yksi satula joka sopii :D kahden sopivan etsiminen tuntuu olevan jo kuun tavoittelua taivaalta. Mutta ehkä siinäkin vielä onnistutaan. :D

   Poista
 3. Toi on hankala asia. Kun pistää tuhansia euroja satulaan, toivoisi todellakin sen olevan täydellinen. Mutta voiko mikään satula sitten olla, kas siinäpä kysymys. Moni satula siltä ensin tuntuu, mutta hetken päästä ei ehkä enää. Ja sitten kun on niin monen monta muutakin muuttujaa, mikä sitten johtuu satulasta ja mikä jostain muusta. Vaikeata. Mutta toki jos estesatulalla tunne on noin paljon parempi niin pakkohan on satulasta olla kiinni. Luojan kiitos meillä tuo Equipe Emporio on tuntunut edelleen niin hyvältä, että olen ihan unohtanut satula-asiat, mikä on juuri se toivottava olotila. Ainostaan mietin, että mahtaako se jäädä leveäksi nyt kun Reino on laihiksella, mutta onneksi voi hiukan muokata. Toivottavasti löytyisi ratkaisu teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin - tätä mullekin ovat realistit sanoneet että voiko mikään satula olla sitten pidemmän päälle 100% täydellinen.. Eli pitäisikö vaan hyväksyä se että aika ajoin on laittamista ja säätöä. Mutta en nyt uskonut että ihan näin nopeasti mennään jo alamäkeä. :/
   Toisaalta hyvä että on vielä vuokraus menossa, muutaman satasen menetys ei kuitenkaan harmita ihan niin paljoa kun muutaman tonnin.
   Ja en ole vieläkään saanut tuota Emporiota kokeiluun.. :/ Kyllä nyt jos "Chiltsun" kanssa mietinnät jatkuu niin pyytelen kaikki mahdolliset Equipet sun muut, ja otetaan uusi startti satula-asiaan.

   Poista
  2. Voi että, kannatan ehdottomasti Emporion kokeilua, jos yhtään siltä vaikuttaa että Chiltsu ei sovi. Meillehän tuo DNL olis ainakin Chiltsusta sopinut (hevoselle), mutta päädyin Emporioon hinnan takia ja koska itse tykkäsin enemmän istua siinä. Ja koska teillä nuo hikijäljet viittaavat hieman siihen että oisko tuo C liian suora, niin Emporio saattais olla ihan pikkuisen kaarevampi...siinä kun noi takatoppaukset nousee hiukan pyöreemmin ylös, niin tekee satulasta tavallaan hieman kaarevamman, jos oikeen oon ymmärtäny.

   Poista
 4. Sinulla on hyvät satulakuvat molemmista. Piirrä pystysuora viiva siitä kohtaa, missä näet satulan painopisteen olevan. Näin omaan silmääni näyttäisi siltä, että tämän hetkisessä tilanteessa estesatulassa painopiste on lähempänä oikeaa kuin koulusatulassa, missä se näyttäisi tulevan liian taakse. Oliko näin kun kokeilit satulaa ekaa kertaa, mihin painopiste sijoittui? Jos vielä toisen huomion sanoisin, että hevosesi vatsa on vähän pyöreämpi ja näyttäisi tulevan kylkipanssaria, mikä myös voi vaikuttaa nykyisen satulan istuvuuteen. Nämä nyt valokuvan perusteella omia havaintoja.

  VastaaPoista