torstai 16. huhtikuuta 2015

Laatarit lähestyvät (ja satulansovitusta)

Ilmoittautuminen on lähetetty ja maksettu (itse asiassa jo viime viikolla) eli nyt ollaan oikeasti menossa Ypäjälle laatuarvostelukarsintoihin. Samalla ollaan tehty suunnitelmaa karsintoja edeltävän ajan osalta:

- Tänään torstaina tulee hevoshieroja
- Sunnuntaina irtohypytys
- Huomenna kevyttä liikuntaa ja lauantai jää vapaapäiväksi. Tarhassa kaverin kanssa aamusta iltaan! :)
- Sunnuntaista karsintapäivään 28.4. asti Totti on ratsutuspaikassaan. Iso talli on jo tuttu paikka Totille ja on sielläkin kuin kotonaan, eikä tule enää edestakaisin kuskailua.

Tiistaina olimme irtohypyttämässä maneesilla ja hyvin meni. Totti on niin hämmentävä kun ei mitenkään ryysi kujaan, itse asiassa tiistainakin vaikutti jopa turhankin rauhalliselta. Hyppäsi esteet kuitenkin hallitusti, varmasti eikä koskenut puomeihin kertaakaan - se kai se on tärkeintä. Itsekin katsoin kerran sivusta että tekniikka näytti hyvältä okserin päällä joten ei kai tässä ole huolta hyppyjen osalta.
Yritän saada sunnuntain irtohypytyksestä kuvamateriaalia. :)

Seuraavaksi turhan pitkäksi venähtänyt tajunnanvirta satulansovituksesta:

Maanantaina oli odotettu Bates Elevation- estesatulan sovitus.
Täytyy sanoa että Bates lunasti odotukset. Kaikki muu vaikuttaisi olevan kohdallaan paitsi toki hintaa on enemmän kun ajattelin laittaa satulaan tässä vaiheessa. Toisaalta jos Batesin muokkausmahdollisuuksien avulla jäisi välistä edes yksi huono satulakauppa, on se jo lunastanut paikkansa. Vielä satulaa ei kotiutettu mutta tuon tyyppinen muokattava satula on nyt nelivuotiaalle hevoselle kannattavimmalta tuntuva vaihtoehto.

Ensin sovitettiin kaarimittarilla mikä olisi sopivan levyinen etukaari. Punaisella kaarella lähdettiin liikkeelle, sehän on toiseksi levein Bates/Wintec- normaaliasteikolla.
4mm toppauspalat laitettiin tässä vaiheessa satulan takaosaan. Sitten huopa alle, jalustimet kiinni ja kyytiin. Lyhyen ratsastuksen jälkeen satulansovittaja katsoi tilanteen keskellä kenttää ja totesi että myös satulan etuosaan voisi laittaa samankokoiset toppauspalat vielä tässä vaiheessa. Vaikka satula oli mukava ja tukevan oloinen jo ennen jälkimmäistä säätöä niin eteen laitetut toppauspalat tekivät satulasta vielä ryhdikkäämmän.

Estesatula tuntui mukavalta, itse asiassa ihan yhtä mukavalta kuin aiemmin kokeiltu Amerigo. Tuntui siltä että selkä oli oikeassa asennossa, Kieffer Donauhan ohjasi painopisteen loppuaikana turhan taakse (ylläri), ja eron istunnassa huomasin heti kun istahdin taannoin Amerigoon! Sama oikean (estesatula)istunnan efekti tuli nyt tässä Batesissa.
Satula pysyi myös hyvin paikoillaan, käytössä oli kyllä S-vyö kuten nyt yleensäkin on ollut. Ja Totti liikkui hyvin, on se kiva päästä köpöttelemään omalla ratsullaan näiden treeniviikkojen välillä.

Yön yli nukuttuani aloin kuitenkin miettimään uudelleen yleissatula-vaihtoehtoa. Batesin yleissatula olisi useamman satasen estesatulaa halvempi. Sitten jos otetaan Wintec vaihtoehdoksi (Wintecin estesatula ei sopinut, myös sitä kokeilimme maanantaina) niin hinta laskee aivan huomattavasti. Ja koska Totti oli niin lähellä valkoista etukaarta, voisimme testata Batesin/Wintecin Wide- mallia. Sainkin sovitukseen nyt Wintec Widen yleissatulan kapeimmalla Wide-asteikon kaarella.

Ihan vähän vierastan vielä ajatusta Wintecistä, mutta toisaalta myös Cassulla oli aikoinaan varsin pitkään Wintec Pro- koulusatula sekä flättärimallinen estesatula ja ne olivat aivan päteviä penkkejä! Itse asiassa sen pahin satularumba alkoi juurikin sen jälkeen kun luovuin Winteceistä. ;)
Mitä pidempään asiaa mietin niin toivon että eilen hakemani Wintec Wide sopisi hyvin niin hevoselle kuin itselleni. Se olisi niin järkevä vaihtoehto esimerkiksi seuraavan parin vuoden ajalle.

Satulahuoneessa on myös aiemmin kokeilluista käytetyistä paras eli Albion K2- yleissatula 16,5- tuumaisena, Wide- levyisenä. Sen pystyisi vuokraamaan alkuun eli voisin pitää sitä ainakin sen aikaa kun saan selvyyden tähän Bates/Wintec- kuvioon, jos tämä sovituksessa oleva Wintec ei jääkään meille.
Albionissa tai vastaavissa käytetyissä pelkään juuri sitä että maksaisin nyt X euroa satulasta (huom. yli tonnin), eikä satulaa pystyisikään muokkaamaan sopivaksi enää esimerkiksi puolen vuoden päästä. Jos satulaa ei huolittaisi vaihdossa uuteen satulaan, olisin jumissa epäsopivan satulan kanssa - joko kaupitellen sitä itse nettipalstoilla tai jonkun satulavälittäjän kautta. Satulan vuokraus on toki sinänsä pätevä vaihtoehto mutta menee siinäkin omalla tavallaan rahaa hukkaan pidemmän päälle.

Tämä satuloista tällä kertaa, pahoittelut ettei nyt löydy ajankohtaisia kuviakaan. :)

4 kommenttia:

 1. Nämä satula-asiat ovat niin vaikeita! Tuntuu, että tuo Salamakin muuttuu jatkuvasti. :O Meillä on tuo Prestige D1 Iceland nyt ja se tuntuu olevan ihan ok, MUTTA joku siinä mättää. Menin tänään ilman satulaa ja hevonen oli super... Ero oli ihan huomattava selkään!

  Kuka sulla kävi Bates-satulaa sovittamassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi jos Prestigessä jokin tökkii! :( Toivottavasti teidänkin satulatilanne selkiytyy. Seuraan tosi mielenkiinnolla tuon D1 Icelandin tilannetta kun se on yksi unelmasatula mallia "sitten joskus".

   En ole vieläkään mennyt Totilla ilman satulaa, pitäisi kyllä kokeilla mutta josko sitten kesällä, rauhallisella laidunhevosella.. ;)

   Eihän se salaisuus ole - http://suomenratsutarvike.fi/ täältä kävi siis sovittaja. :) Tosi mielelläni kyllä mainostan eteenpäinkin, ainakin tähän asti on palvelu ollut ihan superhyvää!

   Poista
  2. Ajattelinkin että hän, kaverin luona oli käynyt myös ja saivat Wintecin sopimaan kaiketi hyvin. Pitää funtsia, jos koittais. Tuo Prestige näyttää istuvan omaan silmään hyvin, mutta läpyttää silti takaa ja minun on vaikea löytää siitä hyvää asentoa. Ft ei ollut myöskään ihan varma, onko tämä pitkässä juoksussa hyvä tälle, kehoitti kokeilemaan pari kk.

   En minäkään suljetulta kentältä tämän kanssa ilman satulaa poistu, sen verran kallis on oma henkikulta. :D Enkä kyllä uskalla ravatakaan kuin muutaman askeleen kerrallaan, heh.

   Poista
  3. Joo varmaan ainakin sen Wide- asteikon satuloista voisi löytää sopivan jos Salama on pykälän pari Tottia leveämpi. :) ne on aika koulusatulamaisia, pitkät vastinhihnat näyttäisi olevan yleissatuloissakin eikä paljon eroa koulusatulaan.
   Totilla on vähän siinä ja siinä kannattaisiko ottaa se Wide vai tavallinen, kun ei vielä tiedä mihin selkä kehittyy. Katsotaan siis miten meidän kuvioiden käy, tiedottelen :) tänään pääsen näyttämään satulavaihtoehdot myös hierojalle, jee!

   Ja niin, meillä ei ole suljettua kenttää tällä hetkellä! :D Aidat on siis vielä väliaikaiset joten odotellaan tosiaan vielä hetki sen ilman satulaa- menon kanssa...

   Poista