torstai 4. joulukuuta 2014

Kontrollikäynti klinikalla

Huh, tätäkin viestiä olen kirjoittanut jo useaan otteeseen, hieman matalalentoa ollut tämä syksy! Tässä siis "hieman" jälkijunassa:

Torstaina 23.10. oli odotettu päivä, eli käynti Viikin Hevossairaalassa silmän kontrollikäynnillä. Koska kyseessä oli arkipäivä ja reissussa menisi suunnilleen työpäivän verran aikaa niin kaikki mahdolliset ihmiset olivat kiinni omissa töissään, lähdin siis yksin matkaan Totin kanssa. Muuten toki pärjätäänkin ihan kahteen pekkaan mutta traileriin lastauksessa ja purkamisessa otan mielelläni toisen käsiparin avuksi, avaamaan / sulkemaan takapuomia. Vaikka Totti lastautuu ja matkustaa hyvin niin se on hieman hätäinen trailerista poistumisen kanssa enkä halua ottaa turhia riskejä.

Jännitin keliä etukäteen, koska jossain kohtaa luvattiin jopa lunta Helsingin seudulle, ja koko yhdistelmässä oli vielä kesärenkaat. Suuremman myräkän tullessa olisin toki perunut reissun vaikka samana aamuna. Ennusteet kuitenkin lupasivat mukiinmenevää keliä joten starttasin tallilta n.8.30 aamulla. Perillä olimme sopivasti vähän ennen yhtätoista, ja klinikaltakin sai hyvin apuja trailerin takapuomin avaamiseen. :)

Ensin Totin vasemman etujalan luuliikoja syynättiin. Eläinlääkäri sanoi heti että ovat kaukana jänteestä, mutta voidaan ottaa röntgenit varmistuksen vuoksi. Röntgenkuvat vahvistivat epäilyt eli luuliiat eivät ole mitenkään aktiivisia eivätkä edellytä toimenpiteitä.

Jalkatarkastus meni puolessa tunnissa, ja sitten olikin puolisentoista tuntia odottelua...onneksi klinikalta sai karsinan odottelun ajaksi.

Lyhyestä virsi kaunis eli tässä kopioituna oftalmologin lausunto:

Silmäkontrollissa todettiin seuraavaa: 
silmät nyt symmetrisemmät kuin kesällä, oikea ei enää vaikuta niin pieneltä. 
Vas silmä kokonaisuudessaan OK, silmänpaine 15/17/18 mmHg. 
Oik silmä luomet OK, sidekalvo rauhallinen. Sidekalvosiirre rauhallisen vaaleanpunainen, ja "liikaliha" sulanut pois. Ompeleista on jäänyt kohtalaiset arvet. Etukammio on täyttynyt eikä iiris enää ole kiinni sarveiskalvossa silmän sisänurkassakaan. Pupillan korvanpuoleinen puolikas liikkuu valon mukana. Linssin pinnasta sisänurkassa pursuavaa tiiviin valkoista massaa (kovettunutta linssimateriaalia) ympäröi nyt enemmän pigmenttiä ja kiinnikettä, joka todennäköisesti suojaa linssimateriaalin jatkuvalta tihkumiselta silmän muihin osiin ja siten pitää tulehdusalttiutta kurissa. Linssin samentumat lisääntyneet ja valitettavasti linssi tulee todennäköisesti samentumaan kokonaan vuosien saatossa. Silmänpohjaa ei juuri voida arvioida. Silmänpaine normaali, vain hieman alempi kuin vasemmassa silmässä (15/14/13mmHg). 

Siirrettä ei ainakaan toistaiseksi katkaista, koska sen varsi ei kulje näkökentän poikki. 

Linssin osalta suosittelen kontrollia vuosittain. Tarkastus myös aina jos ilmenee kipuoireita (siristys. vetistys, turvotus, punoitus) tai pupilli omistajan silmin vaalenee. 

Kiteytettynä siis - "työvoitto" (kuten klinikalla ollut toinen eläinlääkäri sanoi) mutta ikävän varmaa että silmä tulee sokeutumaan kokonaan vuosien saatossa. 

Kuvassa Totti kotimatkan varrella. 

Totti oli selvästi innoissaan lähdössä pois kun laittelin sille klinikan karsinassa loimea päälle ja suojia jalkaan - se suorastaan kipitti ulos ja suoraan traileriin. Kesällä taisi olla ihan tarpeeksi oleskelua kaupungissa... 

Kotimatkalle lähdössä oli pientä jännitystä koska klinikan piha oli muuttunut valkoiseksi muutaman tunnin aikana! Katselin kuumeisesti sääennusteita eri lähteistä, ja kun lämpömittarikin näytti olevan plussan puolella niin lähdin ajamaan kotiinpäin, lumisateen jäljet olivat kuitenkin jo sulaneet vilkkaasti liikennöidyiltä pääteiltä. Pääsimme lähtemään parahiksi ennen iltapäiväruuhkia. 

Seuraavassa postauksessa (jälleen - toivottavasti hyvin pian!) kertoilen enemmän klinikan jälkeisiä kuulumisia. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti