torstai 15. toukokuuta 2014

Homekorvainen hevonen

No niin, laatareista on selvitty ja elämä jatkuu. Totti sai laatarien jälkeen pienen loman. Sen jälkeen sitä on taas ajettu, juoksutettu (sivuohjat uutena tuttavuutena) ja tällä viikolla ratsastinkin jo kerran kevyesti käyntiä ja ravia kentällä.Kummallisen otsikon syynä on havainto jonka tein Totin korvista toissapäivänä. Sillä on ollut toisessa korvalehdessä pieni harmahtava kuiva kohta jota olen seuraillut. Nyt tuo harmaa kohta oli kuitenkin laajennut huomattavasti, vaalennut melkein valkoiseksi ja valkea alue jatkui pistemäisesti korvalehden sisäpuolta alaspäin.
Sama ilmiö on vähän lievempänä myös toisessa korvassa.

Vaikka sain pariltakin kokeneelta hevosihmiseltä kommentit että kyseessä on todennäköisesti ihan harmiton kosmeettinen vaiva, niin yht-äkkisen muutoksen takia kilautin kuitenkin läheiselle klinikalle. Eläinlääkäri tiesi kuvauksesta heti mistä puhutaan, ja kännykkäkuva vahvisti puhelindiagnoosin. Tässä siis kuva pahemmasta korvasta.


Tässä on paras löytämäni suomenkielinen linkki aiheesta. Kyseessä on siis virusperäinen plakki. Englanninkielisellä termillä aural plaque löytyi paljonkin keskustelua esim. brittiläisiltä foorumeilta.

Hoitoa ei juurikaan ole - eläinlääkärimme sekä yo.linkki kertovat samaa kieltä, hevonen voi kipeytyä hoitoyrityksistä joten ei kannata vaivata päätään turhaan.

Plakkien laajeneminen osuu hyvin yhteen ensimmäisten ötököiden ilmaantumisen kanssa, ja kärpäsiin ylläoleva linkkikin viittaa. Hankin Totille ötökkähupun, täytynee käyttää sitä tarpeen mukaan ainakin kun jäävät 24/7 ulos. En kuitenkaan haluaisi huputtaa ihan jatkuvasti joten yritän selvitellä hyviä torjuntakeinoja hyönteisille. Nyt markkinoidaan paljon Solheds- tuotteita, se kiinnostaisi jos voide olisi sellaista jota uskaltaisi levittää korvien lähistölle paikallisesti torjumaan - ja olisiko siitä apua, ei kai sitä turhaan kannata mitään tehdä. :)

Hyviä vinkkejä hyönteistorjuntaan? Ja onko kokemuksia vastaavasta vaivasta?

Loppuun vielä pari kaverikuvaa huhtikuulta. Yritän kirjoitella taas lähiaikoina, silloin luvassa myös uutisia Viivistä.5 kommenttia:

 1. Veljekset :D Torstenilla ihan samanlaiset, omat kasvustot molemmissa korvissa. Ellät sanoneet, ettei ole vaarallisia eikä niistä tarvitse oikeastaan huomioida :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katos vaan, veljekset tosiaan! Mitähän sen isäpapan tavarassa on ollut.. :D Onko teillä noissa jotain kausivaihteluja, ovatko aina samanlaiset? Kuinka kauan Torstenilla on ollut?

   Poista
  2. Jotain puutteita selkeästi ;) Torstenilla en ole huomannut mitään kausivaihteluja - ja mun muistaakseni ponilla on aina ollut omat homesienikasvustot.

   Poista
 2. Eivät haittaa mitään, meillä on 9/10 hevosesta näitä. Älä missään nimessa mene rapsuttelemaan tms koska saattaa tulehtua..=(

  VastaaPoista
 3. Kas, sulla on uusi ulkoasu :)

  Sinisilmällä oli tollasta samanlaista kans, ja samoin sille tuli sellainen kahden euron kolikon kokoinen pala samantyyppistä kamaa karvanvaihtoaikaan hännänjuureen. Muistaakseni sitä Hexocilillä pestiin, eikä se juuri ponin menoa haitannut.

  VastaaPoista