torstai 16. toukokuuta 2019

Pientä sairaskertomusta

Totin tilanne on jo huomattavasti parempi kuin viime postauksen aikoihin. Toki ennen paranemista vaadittiin vielä kunnon huononeminen, eli viime viikonloppu meni melko tehokkaasti kipeän hevosen hoivaamisessa.

Totti joka on aina ollut hyvin vahvasti ruuan perään, lopetti syömisen lähestulkoon kokonaan. Ainoa mikä meni alas hieman tyhjää paremmin, oli tuore ruoho joten keräsin ruohoa tallin pihasta perjantaina ja lauantaina sen verran kun laitumeen tottumattomalle uskalsi antaa. Myös nesteen saannista oli suuri huoli, sillä klinikalla vannotettiin että Finadyne- kipulääkkeen kera nesteytys olisi erittäin tärkeää ettei vaan tule munuaisten kanssa ongelmia! Karsinaan laittamastani vesiämpäristä hävisi muutama hassu viivan mitta päivän aikana, eli ei läheskään tarpeeksi.

Myös lämpö seilasi 38,5-39,5 välillä. Aika ajoin koko hevonen näytti vapisevan loimen sisällä, mutta toisinaan taas ei, oli vaan lähinnä apaattinen ja makaili paljon. Lauantai- iltapäivänä olin jo todella huolissani tilanteesta ja soitin sitten päivystävälle eläinlääkärille (sama joka kävi perjantaina). Hän ohjeisti antamaan ylimääräisen annoksen Flunixinia, ja sanoi että ainoa mitä kotona voitaisiin oikeastaan tehdä, on nesteyttää suoraan suoneen. Kutsuin sitten eläinlääkärin tallivisiitille sopivasti lauantai-illaksi, ja seisoin nesteytettävän potilaan vieressä pesupaikalla klo 21-22.30.

pesupaikka nesteytysasemana

En tiedä mikä oli ratkaiseva asia - Equibactin- kuuri, lauantai-iltainen nesteytys vai ihan vaan aika, mutta sunnuntaina tuli selkeä käänne parempaan. Aamulla Totin lämpö oli vielä 38,8 mutta laski siitä tasaisesti päivän mittaan, ei sahannut eestaas eikä tärinää enää esiintynyt. Sunnuntai-iltana lämpö oli enää karvan yli 38, ja maanantaina pyörittiin jo 38:n alittavissa normaalilukemissa. Myös potilaan ruokahalu palautui normaaliksi samassa suhteessa kun kuume laski.

Mikä tunne! kun tarjottu ruoka maittoi taas!

Maanantaina Totilta otettiin uudet verinäytteet jotka kiikutin taas lähiklinikalle tutkittavaksi ja tulokset laitoin sähköpostitse Hevossairaalaan. Näiden perusteella Equibactin- kuuria jatkettiin vielä suunniteltua pidempään, tämän viikon ajan. Kipulääkkeelle ei ole onneksi ollut tarvetta enää viikonlopun jälkeen, kun lämpö on pysynyt normaalina. Kuumeen laskettua pääsi Totti myös tarhaan joka on klinikan ohjeiden mukaan lähinnä sairastarha, tarhailee siellä puolipäiväisesti ja pidetään sama linja maanantain kontrolliin asti.

Lääkityksiä on vielä meneillään, tässä pientä listaa:
- Kortisonitippa silmään viikon ajan 2 kertaa päivässä, sen jälkeen kerran päivässä
- pupillaa laajentava tippa silmään kerran päivässä 4 päivän ajan (eli tämä loppui jo)
- antibioottitippaa silmään 4 kertaa päivässä 10pv/kontrolliin asti

Näiden lisäksi:
- Tulehduskipulääkettä oli 3 päiväksi kerran päivässä (+ ylimääräinen Flunixin- annos jonka annoin eli yhtenä päivänä sai 2 kertaa päivässä)
- Equibactin- kuuri 2 kertaa päivässä, loppuu nyt viikonloppuna

Lääkkeiden antoon olen onneksi saanut hyvin apuja tallilta, eli vakkari- tallityöntekijöiden päivinä aamu- ja päivälääkkeet ovat hyvässä hoidossa. Jopa alkuillan tipan olen saattanut saada delegoitua luottokavereille ja lähinnä myöhäisemmän illan olen hoitanut itse.
Meillä onkin kehittynyt jo oma pieni rutiini Totin kanssa näihin iltoihin! Menen tallille vasta klo 19.30-20 maissa ja annan heti kortisonitipan ja Equibactinin jotka molemmat pitäisi antaa 2 kertaa päivässä. Tämän jälkeen menen taluttamaan Tottia kentälle / maneesiin, liikenteessä oltiin ekoina päivinä vaan 15min ja nyt puolisen tuntia. Kävelyn jälkeen siirrymme maneesin taakse jossa Totti saa syödä ruohoa laidunlohkojen "eteisessä". Syöttelyn aikaa olen pitkittänyt pikkuhiljaa, mutta toki täytyy tunnustaa että oma energia ei ole tuohon aikaan illasta enää sellainen että jaksaisin seisoa syöttelemässä ihan maailman tappiin asti. ;)  Syöttelyn jälkeen harjailen hetken pesupaikalla, annan pienen Mash-litkun ja illan viimeisen silmälääkkeen laitan n.21.30-22 aikaan. (Totin kotiutuksen yhteydessä tarkistin että on OK pidentää yön lääkeväliä.)

Kesäherkkuun totuttelua

Ensi maanantaina on eläinlääkärin kontrollikäynti silmän osalta - onneksi hoituu lähiklinikan tutun eläinlääkärin toimesta eikä tarvitse reissata Helsinkiin sitä varten! Varsinkin tämän sairastelun jälkeen olen tästä kiitollinen. Ensi viikko ollaan vielä isolla tallilla ja sitten on edessä muutto pikkutallin (ainakin) "kesäkotiin". Kysyn toki myös eläinlääkärin mielipidettä muuton ajankohdasta ja maanantaina otettavat verikokeet vahvistavat omalta osaltaan, onko sairastaminen jo ohitse. Onneksi tuo pikkutalli on Totille tuttu ja rauhallinen paikka! Eikä nyt tunnu yhtään hullummalta ajatukselta ottaa alkukesä hiukan chillimmin.. 

8 kommenttia:

 1. Kiva kun palasit kertomaan kuulumisia näin pian, vaikka varmasti olet aivan lopussa kun sairasta hevosta on stressannut ja pelännyt ties mitä kauhuskenaarioita. Hienoa, että elämä näyttää voittavan ja ehkä tuo taikaruoka vihreä nyt sitten vielä edesauttaa omalta osaltaan toipumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kieltämättä ollut hieman "pitkä viikko" jos lasketaan viime torstaista/perjantaista alkaen! Tänä viikonloppuna selviän toivon mukaan yhdellä tallikäynnillä päivässä viime viikonloppuisen 2-3 reissun sijasta. Ja vihreä ruoho suomipojan tiellä pitää, ihan selkeästi :)

   Poista
 2. Voi että, ollut varmaan kyllä ihan hiton rankkaa! Jo pelkät nuo lääkitykset sun muut ja sitten päälle vielä kuume, syömättömyys, juomattomuus ja muut huolet... Onneksi nyt näyttää paremmalta. Toivottavasti pääsette muuttamaan aikataulussa ja nauttimaan rauhallisesta alkukesästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietiskelin tosiaan että "kaikkeen" muuhun muka varauduin, mutta en tällaisiin komplikaatioihin. Tulipahan tämäkin koettua, toivottavasti ollaan nyt voiton puolella! Jos laskee viikko lepoa per kuumepäivä- kaavalla niin tästäkin tulee jo 4vk huilia. Sen toki tarkentanee vielä eläinlääkäri.
   Ja odotan jo pikkutallin laitumia Totin puolesta ;) sekä omasta puolestani autottomia metsälenkkejä ja peltoteitä! Toivotaan siis että kaikki menee suunnitellusti muuton osalta.

   Poista
 3. Onneksi nyt näyttää jo valoisammalta, mutta näinhän se on, että sitten kun niitä ongelmia tulee, niin ne tuntuu ikävä kyllä tulevan sellaisissa ryppäissä.
  Toivottavasti jatkossakin menee hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, just näin! Tuntuu että koko kevät on pyörinyt lähinnä lääkehoidollisten toimenpiteiden ympärillä ja tämä nyt sitten "loppuhuipennuksena".
   Ihmekös tuo jos ratsastusmotivaatio ei ole ihan korkeimmillaan (vai onko vaan puolustusmekanismi ettei harmittaisi) eikä kisalupia ole maksettu. Mutta toivotaan että tästä käännytään uuteen nousuun, tarvittavan levon jälkeen ja sen kaivatun rennon maastoilun kautta. :)

   Poista
 4. Täälläkin myötäeletään teidän ylä- ja alamäissä, ja onneksi nyt näyttää paremmalta. Toivottavasti uskallat jo itsekin vähän huokaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Sanna! Totta tosiaan, nyt voi jo hiukan huokaista. Vielä se maanantain eläinlääkärikontrolli, uusi kengitys ja muutto viikon lopussa. Nämä kun saa onnistuneesti ohi niin sitten isompi huokaus :D

   Poista